Архива вести
                   

КОМЕСАРКА СТАНИСАВЉЕВИЋ ОДРЖАЛА САСТАНАК СА ДИРЕКТОРОМ КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ОПШТИНЕ ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂА, НЕНАДОМ МИТРОВИЋЕМ

9. јули 2024.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије, Наташа Станисављевић, одржала је састанак са директором Службе Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, Ненадом Митровићем током којег је разматрано текуће стање и изазови у области миграција, као и планирани кораци за унапређење услова живота избеглица, интерено расељених лица док су у расељеништву и миграната у овим општинама.

Kомесарка Станисављевић је истакла значај овог састанка, нагласивши да је блиска сарадња и координација са свим државним институцијама и координација са јединицама локалних самоуправа кључна за ефективно решавање миграционих питања као и проблематику са којом се суочавају инерно расељена лица док су у расељенишву на овим територијама.

"Сарадња са Координационим телом за Прешево, Бујановац и Медвеђу је од изузетне важности за нас. Радимо на томе да обезбедимо адекватне услове за живот избеглица, интерно расељених лица док су у расељеништву и миграната. Заједничким снагама настојима да затворимо последњи колективни центар у централној Србији, који се налази у Бујановцу. Проблем ових породица је вишедеценијски, али Комесаријат је уложио напоре да заједно са делегацијом Европске уније у Србији, Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге ( UNOPS ) и локалном самоуправом изгради зграду која је намењена корисницима колективног центра и тиме ћемо помоћи 12 породица да коначно реше своје стамбено питање. Завршетак изградње нове зграде планиран је до краја 2024. године. Такође, у току је јавни позив за куповину сеоских кућа са окућницом, са којим ћемо збринути преостале породице смештене у колективном центру у Бујановцу. Сарадња са Координационим телом нам је изузетно важна јер ћемо заједничким снагама помоћи свима којима је то најпотребније, и тиме остварити наш заједнички циљ." рекла је комесарка Станисављевић.

Током састанка су договорени конкретни кораци и активности које ће се предузети у наредном периоду, како би се обезбедила што боља подршка угроженим категоријама становништва у овим општинама.

Извор: kirs.gov.rs