Архива вести
                   

ИЗЛОЖБА СИМЕНТАЛКИ У ЛЕВОСОЈУ 29. ЈУНА

14. јун 2024.

Четврта по реду изложба говеда сименталске расе, у организацији Ветеринарке станице Бујановац, биће одржана у суботу, 29. јуна, на стадиону у Левосоју, са почетком од 10 часова. Дан раније одржаће се панел дискусија у хотелу Роyал путник у Врању, од 11 часова, на тему „У сусрет новој стратегији у говедарству“.

-Дискусији ће присуствовати министар пољопривреде Александар Мартиновић, као и стручњаци аграра из Војводине, а такође нам из Војводине долазе и одгајивачи и товљачи говеда, као и велики фармери везано за производњу млека. Поред њих, у дискусији ће учествовати и агроаналитичари – каже директор Ветеринарске станице Бујановац Миодраг Милковић.

Биће то, како каже, широка дискусија, са циљем да се чује реч стручњака и произвођача.

–Очекујемо и професора Гламочића, који је специјални саветник председника републике за пољопривреду. Биће присутни и агро портали, односно новинари који се баве пољопривредом, као и велики произвођачи, који ће се укључити у дискусију. Циљ је да укажемо на то на шта би требало министар Мартиновић, на почетку свог мандата, да обрати пажњу – објашњава Милковић.

Закључке са дискусије проследиће Влади Републике Србије. Дан касније одржаће се изложба.

-На стадиону у Левосоју 29. јуна, од 10 сати, почиње смотра говеда сименталске расе у три категорије: јунице, првотелке и старе уматичене краве. Имамо око 75 грла које смо обавезни по правилима да прикажемо на изложби, по 25 у свакој катеорији – каже Милковић.

Проглашење грла која су ушла у ужи круг биће у 12 часова, а у 13 часова биће проглашена победница у свакој категорији.

-За све три победнице обезбедили смо награде у виду златних звона, а звоно ће добити и апсолутна победница изложбе. Обезбедили смо и средства за трошкове доласка и довожења крава, као и дневнице за власнике и храну и воду за све животиње. Све ће бити уживо преношено на Фејсбук страници портала Бујановачке – додаје Милковић.

После проглашења победнице, биће одржано предавање сточарима од 13 до 14 часова, односно директним учесницима, а држаће га професори Ветеринарког и Пољопривредног факултета из Београда.

-Они ће пружити одговоре на сва питања која муче наше одгајиваче говеда, а тичу се исхране и здравствене заштите животиња, и сви ће моћи да се укључе у дискусију. Очекујемо више од 500 учесника – каже Милковић.

Након тога на стадиону следи ручак за све учеснике и госте, а чиниће га пасуљ, гулаш и печење.

У Бујановцу и Прешеву, по речима директора Ветеринарске станице, има око 4.800 крава везано за продукцију млека, одосно музних крава заједно са јуницама које нису отељене.Стручне службе и агрономи су их селектирали краве и одабране су 82 краве.

-Желим да напоменем да нисмо смањили говедарство, трудимо се да последњих пет година одржавамо ниво говедарства у Бујановцу и Прешеву на 5.000 музних грла, што успевамо пре свега захваљујући субвенцијама државе Србије које врло позитивно делују. Негативно је то што немамо кланицу, али се надамо да ћемо је у будућности реновирати и да ће она бити круна наше производње – каже Милковић.

Близу 80 тона млека дневно произведе се у Бујановцу и Прешеву, од чега у откуп оде само 15 тона, а све остало иде у продукцију сира и за личну употребу.

-То је количина која је респектабилна, али наш географски положај је такав да смо удаљени од центара и то откуп млека чини скупјим и нерентабилним – објашнајва он.

Говедарсво је, по његовим речима, значајна грана код нас, јер 60 одсто домаћинстава која се баве пољопривредом су управо одгајивачи говеда.

-Могу са поносом да кажем да је у последњих 5 година све већи и број овчара, око 20 одсто већи сваке године. Све је то захваљујући субвенцијама државе које за говеда износе 44.000 дианра, за овце 11.000, док је премија за млеко 21 динар – каже Милковић.

Живот на селу, додаје, има рачуницу.

-Показаћемо и на овој панел дискусији и изложби да је побољшање инфраструктуре на селу од кључног значаја за останак људи на селу. Ова изложба је у том правцу – у здравом селу здрав дух! – каже он.

Организатор изложбе је Ветеринарска станица Бујановац, али се надају да ће и општина Бујановац учествовати тако што ће покрити део трошкова учесницима, док је општина Прешево незаинтересована. Покровитељ изложбе је Министарство пољопривреде Републике Србије.

Извор: bujanovacke.co.rs

Пише: И. Јовановић