Архива вести
                   

ИСТРАЖИВАЊЕ: СТАНОВНИЦИ НА ЈУГУ И ЈУГОЗАПАДУ СРБИЈЕ ПРИМЕЋУЈУ ПОБОЉШАЊЕ У ЕКОНОМСКОЈ СИТУАЦИЈИ

12. фебруар 2018.

Лесковац-Врање - У односу на период од пре четири године, повећао се број становника на југу и југозападу Србије који се у месту у коме живе осећају небезбедно, док се број грађана који се осећају потпуно безбедно смањио.

На питање због чега се осећате небезбедно, велики број становника одговорио је због лоше инфраструктуре, односно због неосветљених улица, небезбедних саобраћајница и због рупа на путевима.

Међутим, било је и оних који су рекли да пси луталице чине да се осећају небезбедно, а потом наркоманија и лоши међуљудски односи, показало је истраживање које је спровела Агенција за истраживање јавног мњења ЦеСИД и Развојни програм Европски Прогрес.

Истраживање је спроведено у 34 општине на југу и југозападу Србије, крајем прошле године.

Процентуално, велики број становника сматра и да локална самоуправа не чини довољно како би подстакла развој приватног предузетништва, нарочито у области обезбеђивања почетног капитала, а што се тиче привредне области која треба да буде основ будућег економског развоја општине, скоро 45 одсто градђана одабрало је пољопривреду и помоћ пољопривредницима.

Када је у питању политичка ситуација, грађани јужних и југозападних општина верују да се ситуација у њиховим општинама није знатно променила у односу на 2013. годину, али говорећи о економској ситуацији, приметили су побољшање.

Такође, на сличан начин оценили су и заинтересованост општинских службеника за пружање бољих услуга, као и рад општинских служби у целини, задржавајући и даље просечну оцену која је испод три.

Иако је поверење у градоначелника оцењено високом оценом, исто се не може рећи и за Скупштину града, баш као и за Градско веће.

Велики број становника на југу и југозападу Србије је на питање да ли општинске службе функционишу боље, исто или лошије у односу на период од пре три године, одговорио исто.

На питање колико брзо у општини можете да обавите нешто, грађани су углавном давали одговор мора да се причека, не може све одмах да се обави, али је прихватлљиво, а као највећу препреку у комуникацији са општинском администрацијом наводили су управо документацију.

Извор: Југпрес и Координационо тело