Архива вести
                   

Десет изабраних студената на шестомесечном стажу у државним институцијама

11. новембар 2011.

Београд - Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу  и председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Милан Марковић примио је јуче у Палати Србије десеторо младих припадника националних мањина и најавио почетак њиховог шестомесечног стажирања у четири државне институције. У присуству заменика шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Томаса Мура и заменика амбасадора Велике Британије Дејвида Мекфарлена, Марковић је рекао да је циљ програма повећање активног учешћа националних мањина, односно припадника ромске, бошњачке и албанске заједнице, у јавном животу и њихово укључивање у државне установе и да ће стажисти имати прилику да боље упознају  рад државне управе и то у институцијама које су од највећег значаја за остваривање колективних права мањина. Марковић је додао да је циљ и подстицање младих кандидата из мањинских заједница да конкуришу за радна места у државној управи Србије.
 
Програм стажирања за младе  припаднике националних мањина у државним институцијама Србије је заједнички пројекат Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправа и Мисијое ОЕБС-а  уз финансијску подршку амбасаде Велике Британије у Србији.

Поред Управе за људска и мањинска права, десеторо изабраних студената стажираће и у Министарству просвете и науке, Министарству културе, информисања и информационог друштва, као и у Координационом телу Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

„На основу интервјуа изабрано је десет кандидата од којих очекујемо да стекну нова знања и вештине које ће им помоћи у проналажењу посла. Националне мањине треба да кроз конкретне примере схвате да су им врата отворена и да је њихова помоћ у друштву добродошла и очекивана“, изјавио је Марковић. За припаднике албанске националне мањине биће обезбеђен и курс српског језика. Уз добродошлицу студентима из Врања, Прешева, Бујановца, Новог Пазара, Ниша.... представник ОЕБС-а, Мур, нагласио је да различитости Србије треба да се поштују и кроз овакве пројекте. Пројекат је и наставак прошлогодишњег пилот-пројекта чији је носилац била Мисија ОЕБС-а и кроз који је прошло шест Албанаца, а ове године конкурс је био отворен и за Бошњаке и Роме.