Архива вести
                   

ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

26. новембар 2014.

Почетком новембра у Пчињском округу је у породичном насиљу убијена једна жена. Прихватна станица у Врању је од почетка године збринула 23 жене и двадесетчетворо деце. О спречавању насиља, на Међународни дан борбе против насиља над женама, говорили су у Бујановцу представници СОС телефона, Центара за социјални рад и полиције.

Жене овог краја годинама трпе насиље пре него што га пријаве. Најчешће немају где да се склоне, а уточиште налазе у прихватној станици у Врању.

„Психички су ме малтретирали, некад сам трпела и физичко насиље, али у последње време само психичко", каже једна жртва насиља.

Прихватна станица у Врању део је Центра за развој локалних услуга социјалне заштите и годишње збрине од 50 до 60 жртава насиља у породици. Иако је предвиђена као привремени смештај, многе жртве ту остају неколико месеци, па и година. Често се дешава да се жртве насиља врате насилнику. Партнерско насиље доминира, а осим физичког и психичког, жене трпе и економско насиље.

„Помажемо им тако што им кроз разговор пружамо подршку, дајемо им информације којим институцијама  могу даље да се обрате,  а понекад  ми контактирамо те институције", рекла је Уна Младеновић из СОС телефона у Врању.

Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици примењује се у Србији од августа ове године. Поштовање одредби ове Конвенције значи нетолерисање различитих облика насиља у друштву.

„Суштина је да би све институције, као што су то полиција, центри за социјални рад и тужилаштво, требало да буду умрежене, да размењују податке и да заједно штите жене од насиља", рекла је Данијела Пешић из Аутономног женског центара у Београду.

„Безбедност жртве је на првом месту, као и безбедност и добробит детета, а за насиље
 је крив искључиво починилац насиља, што раније није била пракса", рекла је Саша Стаменковић из Полицијске управе у Врању.

Годишње се на СОС телефон у Врању јави око 150 жена, а у 95 одсто случајева насиље траје од почетка заједничког живота.

Извор: РТС и Координационо тело