Архива вести
                   

БУЈАНОВАЧКЕ ЗАНАТЛИЈЕ КАО ЧУВАРИ ОД ЗАБОРАВА

19. новембар 2021.

Бујановац – Београд - Изложбом предмета старих заната у среду је у Дому културе “ВукКараџић” у Бујановцу одржана 20. по реду манифестација“Вредне руке”.

“ Ове године одлучили смо се за изложбу производа старих заната са жељом да се подсетимо и да мало промовишемо занатски рад, али и да отргнемо од заборава вредности које су дубоко укорење у нашој култури“, рекао је Владимир Стојковић, сарадник за културне активности Дома културе.

У малој сали Дома културе могла су се видети дела локалних занатских мајстора, попут белог веза, производи ткања, предмети столара, лимара али и ужара, по којима је Бујановац својевремено био чувен.

Једна од учесница изложбе Нада Јањић из Бујановца, која се више од десет година бави израдом белог веза.Она каже да је спојила лепо и корисно и да нема већег задовољства од погледа “на својих руку дело”.

“Израда белог веза је веома напоран рад, за један столњак су потребна око три месеца јер сам посао изискује пажњу, преданост и мирну руку, али кад се на крају заврши вез уживање је велико”, рекла је Нада Јањић.

Својих руку дело представио је и ужар, Џавит Фејзулахи из Бујановца, који је овај занат наследио од свог оца, а сада наставља традицију и нада се да ће се одржати у његовој породици још дуго.

“Ужарством се бавим од малена, сада већ 50 година и свако уже могу затворених очију да израдим. Посао некад иде траљаво, али ја не одустајем и мало већа промоција занатског посла не би шкодила”, додаје он кроз осмех.

Своје задовољство у приказаним рукотворинама нису крили ни посетиоци.

“Стари занати су богатство, производи који изађу из тих радионица су прелепи и младима бих поручила да наставе ову традицију али на нови начин. Занатство ће се веома ценити и наша стручна школа неће одустати од занатлија, јер услуге које нам нуде су задњих година дефицитарне”, каже Бисерка Јовић, директорка Средње школе „Свети Сава“.

Међу учесницима изложбе своје радове су приказали и столар Дејан Ђорђевић из села Света Петка, ковач Трајче Рамадановић и ткаља Милица Јовић из Бујановца

Манифестација „Вредне руке“ одржава се од 2000. године и до данас бележи велики број успешно реализованих тема, почев од народних рукотворина до припремања гурманских специјалитета националних кухиња са циљем да се од заборава отргну традиционалне вредности.

Извор: Бујановачке, Координационо тело