Архива вести
                   

БУЈАНОВАЦ ОД МИНА ЧИСТИЛИ ЈАПАНЦИ И КОРЕЈЦИ

23. децембар 2019.

Бујановац – У Србији се ове године реализовало пет пројеката Центра за разминирање, од тога два на разминирању мина и три на чишћењу касетне муниције, а међу локацијама су и подручја општине Бујановац.

Средства издвојена из буџета Србије за операције разминирања у 2019. години су преко Међународне фондације за јачање безбедности људи (ИТФ) увећана донацијама САД, Републике Кореје и Јапана.

Директор Центра за разминирање, Бојан Гламочлија каже да Србија има велике проблеме са неексплодираним минама заосталим још од периода почетка Првог светског рата.

„Имамо проблеме везано за мине, групе мина које трентуно имамо у широј околини Бујановца, проблем са касетним бомбама, великим авиобомбама, са потопљеним бродовима који се налазе у Сави и Дунаву. Код Прахова су тренутно 23 брода на српској страни из Другог светског рата који су наоружани противречним минама“, рекао је Гламочлија.                                          

Нагласио је да је Србији потребна помоћ међународне заједнице како би могла да реши те проблеме, јер је реч о огромним средствима.

„Трудићемо се да где год будемо могли добијемо неку донацију за решавање свих ових проблема“, навео је Гламочлија, који се у петак састао са амбасадорима САД, Републике Кореје, Јапана и директором ИТФ, Томажом Ловренчичем.

Амбасадор Јапана, Ђунићи Марујама рекао је да је Јапан помогао у пројекту разминирања у области Бујановца током којег је очишћена површина од око 390.000 метара квадратних.

„Оно што је корист за локално становништво из овог пројекта је најпре њихова безбедност и могућност слободног кретања на тој територији. Процес разминирања је јако сложен и захтева техничку способност. Драго нам је што смо у оквиру овог пројекта остварили сарадњу не само са ИТФ и институцијама Србије, него и са владама Кореје и САД“, рекао је јапански амбасадор.

Република Јужна Кореја је, према речима амбасадора Чое Хјонг-чана, већ сарађивала са Србијом, наводећи прошлогодишњи пројекат разминирању у Бујановцу и нови пројекат у Нишу.

Амбасадор САД, Ентони Годфри рекао је да су се окупили да заједно обележе годину успешног партнерства са Србијом.

„Од 2007. до данас САД су допринеле са више од 20 милиона долара уклањању нагазних мина и других експолозива заосталих из рата. Током прошле године Стејт департмент је издвојио милион долара за разминирње и демонтирање небезбедног и заостарелог оружја као и за друге мере безбедности у Србији“, рекао је амерички амбасадор и најавио је да ће САД наставити да пружају билатералну подршку Србији у овој области.

„Заједно смо ефикаснији и способнији да уклонимо претње преостале из сукоба из прошлог века. Сви заједно се морамо потрудити да нагазне мине и експлозивне направе заостале из ратног периода више не буду претња и у миру“, рекао је Годфри и навео да је пре две недеље био у Медошевцу, где су безбедно уклоњене две неексплодиране мине на фудбалском игралишту и још две недалеко одатле.

Извор: Бујановачке и Координационо тело