Архива вести
                   

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА ОСНОВЦЕ, ПОЧЕЛО ПРИЈАВЉИВАЊЕ

28. фебруар 2022.

Бујановац – Београд - Ученици основних школа се могу пријавити за бесплатне уџбенике које обезбеђује Министарство просвете, саопштено је из министарства.

Право на бесплатне уџбенике имају ученици из социјално-угрожених породица (примаоци социјалне помоћи, затим ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основно школско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану, ученици који имају потребу за прилагођавањем (Брајево писмо, електронски формат, увећан фонт), ученици основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања, ученици који се образују по ИОП 3, глуви и наглуви ученици који користе електронске уџбенике са видео садржајима на српском знаковном језику.

За ове категорије ученика, Министарство обезбеђује и уџбенике на језицима националних мањина, као и уџбенике прилагођене деци са сметњама у развоју.

За ђаке од првог до четвртог разреда бесплатан комплет уџбеника састоји се од уџбеника за математику, српски језик, свет око нас, природу и друштво и страни језик као обавезан предмет.

Старијим основцима додељују се бесплатни уџбеници за математику, српски језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

Школе су дужне да обавесте родитеље/старатеље ученика преко одељенских старешина, да прикупе податке и потребна документа, а рок за достављање Министарству је 31. март 2022. године.

За набавку бесплатних уџбеника Министарство је обезбедило 750.000 динара.

Извор: Бујановачке, Координационо тело