Архива вести
                   

25.1.2011.године

25. jануар 2011.

Нешто ново у Медвеђи, једној од најсиромашнијих општина југа Србије

Медвеђа - Прошле године у руднику Леце у Медвеђи запослено је 260 радника. Пре три године рудник Леце је добио већинског власника – “Фармаком МБ” из Шапца. У обнављање запуштеног рудника уложено је 10 милиона евра, а стручњаци оцењују да ће та инвестиција брзо да се исплати. Према резултатима досадашњих истраживања, интензивна експлоатација биће могућа у наредних пола века.

Ове године у Медвеђи ће почети и градња затвора у којем би требло да буде око 200 нових радних места. Градња почиње на пролеће и требало би да буде завршена до краја године.

Филип Петровски, директор рудника Леце, каже да су значајна средства уложена у набавку најсавременије опреме и да се већ сада план остварује са око 80 одсто, а да ће ускоро учинак бити и већи. Стога се очекује отварање нових радних места.

„Рудник и Сијаринска бања су наше две развојне шансе. То се давно зна, али очекујемо и помоћ надлежних републичких институција“, рекао је Слободан Драшковић, председник општине Медвеђа.

„Планови су много амбициознији, јер ће нова радна места бити отворена и у Сијаринској бањи, и у мањим погонима, који би требало да прораде током ове и наредних година“, додао је Драшковић.

„Захваљујући донацији од милион евра, у Медвеђи ће ускоро бити отворен погон за израду палета, брикета и других производа. О томе се преговара са привредницима из Словеније, а обезбеђен је посао за око 40 радника. Нови колектив ће бити јавно предузеће“,највио је Драшковић.

Према најновијим статистичким подацима, на подручју шест општина Јабланичког округа, најбоље просечне зараде имају радници у општини Медвеђа, а на зачељу листе је Црна трава, најмања локална самоуправа на југу Србије.