Arhiva vesti
                   

ZORAN STANKOVIĆ: PROCENA UMESTO POPISA

23. Maj 2015.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela, najavio prebrojavanje stanovništva. Dogovor sa čelnicima Bujanovca, Preševa i Medveđe. Usaglašavanje u Beogradu

Zbog mnogobrojnih primedbi i različitih informacija o broju i sastavu stanovništva u tri opštine kojima se spekuliše iz Koordinacionog tela najavljuju da će ući u procenu broja stanovnika. Metod prebrojavanja koji će se sprovoditi u Bujanovcu, Preševu i Medveđi do sada nije rađen u Srbiji, ali nije nepoznanica za svetske prilike, sporvodio se u mestima gde je nemoguće izvršiti popis ili popis nije uspeo.

„Sprovešćemo jednu od najznačajnijih političkih aktivnosti na ovim prostorima. Procena će biti urađena po međunarodnim standardima i u njoj će pored naših stručnjaka učestvovati predstavnik Amerike, OEBS, Evropske unije“, objašnjava Stanković. Kroz program saradnje Evropske unije i lokalnih samouprava PROGRES, obezbeđen je jedan stručnjak koji će pomoći da se primeni znanje u toj oblasti.

Stanković navodi da se procena radi u dogovoru sa predstavnicima ove tri opštine. Metodologija još uvek nije do kraja precizirana i usaglašena sa svim učesnicima, pa sledi usaglašavanje početkom juna u Beogradu, kada će biti održana konferencija na kojoj će se javno govoriti o kriterijumima za procenu stanovništva.

Stručnjaci Zavoda za statistiku rade procene svake godine, ali će ovoga puta ceo postpupak biti sporveden u prisustvu međunarodne zajednice. Kada se posao završi i objave podaci niko neće moći da manipuliše brojkama. Slična procena rađena je 1991. godine kada popis nije uspeo, ali je ovo prvi put da se radi na ovaj način. Inače, Albanci koji žive na jugu uglavnom bojkotuju regularne popise stanovništva.

Samo se jednom izjašnjavali

Istorijat (ne)uspelih popisa počinje 1981. godine kada je održan popis u periodu prvih demonstracija na Kosovu i Metohiji, a te godine talas demonstracija ozbiljno je zapljusnuo Bujanovac, Preševo i Medveđu, što se odrazilo na popis i bojkot koji je usledio. Deset godina kasnije Albanci sa juga Srbije ponovo bojkotuju popis. Sledeći popis koji je održan 2002. godine i u koji se Albanci „kunu“ takođe je diskutabilan, jer su predstavnici Srba ukazali na izvesne nepravilnosti i ovaj popis ocenili kao „montiran proces“ koji niko nije kontorlisao. U javnosti se provalčio podatak o velikom broju Albanaca koji su popisani tako što su njihova imena prepisana sa nadgrobnih spomenika. U poslednjem popisu 2011. godine  Albanci nastavljaju sa starom praksom bojkota.

IZVOR: Večernje novosti

Novinar: J. Stojković