Arhiva vesti
                   

ZAVRŠEN ČETVRTI CIKLUS PROGRAMA STRUČNE PRAKSE ZA MLADE IZ JUŽNE I JUGOZAPADNE SRBIJE ZA 2023. GODINU

28. Septembar 2023.

BEOGRAD - Sedmoro polaznika Programa stručne prakse za mlade iz južne i jugozapadne Srbije, 28. septembra u Beogradu dobilo je sertifikate o završetku programa i predstavilo projekte koje su osmislili i realizovali tokom desetomesečnog stručnog staža u državnim institucijama u Srbiji.

Program stručne prakse, četvrtu godinu zaredom omogućio je mladima iz južne i jugozapadne Srbije da iz prve ruke steknu profesionalno iskustvo u državnoj službi i unaprede svoje razumevanje funkcionisanja demokratskih institucija Srbije. Program sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.


FOTO: OEBS/Milan Obradović

„Ovaj program je jedinstven u Srbiji.  On sa državnim institucijama povezuje mlade iz nedovoljno zastupljenih zajednica: Učesnici/e uče o reformskoj agendi Srbije i kako se ona sprovodi u praksi.  Institucije neguju uključivanje mladih i učenje o demokratskoj upravi, što će, nadamo se, mladi odneti kući u svoje zajednice i primeniti u svojim budućim karijerama,“ istakao je šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Jan Bratu.


FOTO: OEBS/Milan Obradović

Tokom desetomesečnog perioda stažiranja, Misija OEBS-a u Srbiji obezbedila je učesnicima/cama niz obuka u oblasti vladavine prava, demokratske uprave i upravljanja projektima.  U sadržaj seminara bile su uključene perspektive mladih i rodna pitanja, u cilju unapređenja veština i znanja koja će im pružiti podršku u potrazi za karijerom u javnom sektoru.


FOTO: OEBS/Milan Obradović

Učesnici/e ciklusa 2023. godine stažiranja su završili u: Kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Kancelariji za javne nabavke, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Narodnoj skupštini Republike Srbije i Koordinacionom telu Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Ovogodišnji ciklus realizovan je uz podršku stalnih misija Norveške, Republike Turske i Poljske pri OEBS-u.

FOTO: OEBS/Milan Obradović

Svečanosti je prisustvovao i Nenad Mitrović, v.d. direktora Službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa sa saradnicima, koji je tom prilikom uručio sertifikate stažistima Almi Ferati i Gzimu Aliju koji su poslednjih 10 meseci proveli u Službi Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

 
FOTO: OEBS/Milan Obradović

Izvor: Misija OEBS u Srbiji, Služba Koordinacionog tela

https://www.osce.org/sr/mission-to-serbia/553795