Arhiva vesti
                   

ZAJEDNIČKA STANICA U TABANOVCIMA SKRAĆUJE PUTOVANjE VOZOM U MAKEDONIJU

28. Jun 2016.

Preševo - Srbija i Makedonija potpisale su juče u Beogradu pet protokola kojima se omogućava uspostavljanje zajedničke stanice u Tabanovcima, što će značajno skratiti vreme putovanja železnicom i carinske procedure na granici dve zemlje.

Uspostavljanje zajedničke stanice, "one stop shop", za obe zemlje skratiće prelaz putničkih vozova u proseku za 30 minuta, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Značajno će biti ubrzana i procedura carinjenja robe, jer će se vozovi samo jednom zaustavljati. Umesto dosadašnje dve granične ispostave,u Preševu i Tabanovcima, predviđeno je uspostavljanje jedinstvene stanice na makedonskoj teritoriji, u kojoj će biti smeštene sve granične službe dve države.

Potpisanim protokolima se reguliše i saradnja graničnih policija, carinskih, fitosanitarnih i veterinarskih organa, kao i organizacija železničkog saobraćaja na graničnoj pruzi u zajedničkoj graničnoj stanici Tabanovce.

Potpisivanje protokola o uspostavljanju zajedničkog železnickog prelaza na srpsko-makedonskoj granici deo je aktivnosti koje su premijeri Zapadnog Balkana definisali avgusta 2015. godine u Beču, u cilju bržeg i efikasnijeg infrastrukturnog povezivanja u regionu.

Izvor: Tanjug, Blic i Koordinaciono telo