Arhiva vesti
                   

ZA VRANjE IZ NIP-A 235 MILIONA

22. Januar 2008.

Iz Nacionalnog investicionog plana u opštini Vranje ove godine finansiraće se 11 projekata sa blizu 235 miliona dinara. Prihvaćena je četvrtina programa koje je kandidovala vranjska samouprava, a odobrena suma desetak je odsto zahtevanog iznosa; traženo je više od tri milijarde dinara. „Nismo dobili koliko smo očekivali, ali možemo biti zadovoljni”, rekao je predsednik vranjske opštine Miroljub Stojčić.
Gotovo 18 i po miliona dinara izdvojiće se iz NIP-a za razvoj industrijske zone „Bunuševac” - za izgradnju infrastrukture, posebno neophodne saobraćajnice čime će se omogućiti stvaranje većih industrijskih placeva. U „Bunuševcu” već radi 15 firmi, a pomenutim zahvatima stvoriće se uslovi za otvaranje još desetak proizvodnih pogona. Zona u Bunuševcu najverovatnije postaće jedna od pet industrijskih zona u Srbiji od nacionalnog značaja. Za ulagače „Bunuševac” je vrlo zanimljiv, no njima su potrebni placevi od 3-4 hektara kojih zasad tamo nema, uglavnom su do 15 ari. To je i jedan od razloga što samouprava pregovara s Vojskom o pridruživanju Zoni tamošnjeg poligona na 120 hektara koji se ne koristi. Biznis inkubator centar u „Jumku” ove godine trebalo bi da primi prve stanare - pedesetak preduzetnika početnika jer je odobren novac za završetak njegovog uređenja. Ovaj centar, zajedno sa onim u Boljevcu, dobio je iz NIP-a oko 11 miliona dinara. Najviše para, 72 i po miliona dinara, stići će u Vranje za dovršetak više od 120 stanova započetih 1999. godine.
Predsednik Stojčić naglašava da će, pored neposrednog finansiranja, u vranjsku opštinu iz NIP-a posredno stići bar još milijardu dinara realizovanjem velikih državnih projekata u regiji. Radi se o izgradnji autoputa kroz Pčinjski okrug, od Vladičinog Hana do Preševa, gde država ulaže 900 miliona dinara (zajedno s deonicom Niš – Dimitrovgrad). Predviđa se da će se 60 odsto tog novca utrošiti na području Vranja. Valja imati u vidu pri tom i drugu fazu gradnje autoputa, kroz Grdeličku klisuru, za šta se konkurs predviđa sredinom godine, a sve to je velika prilika za angažovanje građevinske operative u Vranju, te šansa za ovdašnje uslužne delatnosti. Posla za vranjske građevinare biće, potom, i na vojnom kompleksu „Cepotini“ kod Bujanovca gde se investira više od milijardu dinara, dodaje Stojčić. Najzad, sa 100 miliona dinara počeće da se gradi skijalište na Besnoj kobili.
Svemu navedenom pridodaje se i korist od takozvanih opštih projekata, kakvi su i oni za privlačenje direktnih investicija za koje je iz NIP-a predviđeno 1,6 milijarda dinara a gde spada i finansiranje gradnje fabrike „Zamber“ u Vranju.