Arhiva vesti
                   

ZA SOCIJALNE USLUGE OPŠTINE IZDVAJAJU SAMO 3% BUDžETA

7. Decembar 2015.

„Lokalne samouprave u Srbiji prosečno izdvajaju samo 3% budžeta za usluge socijalne zaštite, dok svaki treći grad i opština nema strategiju i odluke šta će konkretno finansirati,“ izjavila je sekretarka Odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opštna (SKGO) Jasmina Tanasić. Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Laslo Čikoš, rekao je da država mora da smanji javni dug, ali da to ne bude na štetu korisnika socijalnih usluga.

„Idelani model finansiranja socijalnih usluga ne postoji, reč je o priroritetima, a prioriteti se postavljaju strateškim dokumentima. Ako nemate strateški dokument, nemate ni prioritet, dakle sve ide od banalnog poštovanja zakona", izjavila je Jasmina Tanasić  pre početka sednice Odbora za zdravlje i socijalnu politiku.

Ona je navela i da jedna trećina opština i gradova nema metodologiju kako obračunava cene i da samo tri odsto lokalnih samouprava ima cenovnik usluga, odnosno zna koliko koja usluga košta.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnh pitanja, Laslo Čikoš, istakao je da država u svim lokalnim samoupravama i dalje finansira domski smeštaj u gerontološkim centrima, smeštaj osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, kao i domski smeštaj dece.

Čikoš je naglasio da su sredstva opština i gradova skromna, kao i da je pomoć države nedovoljna, ali da će država nastojati da poveća davanja.

„Država mora da smanji javni dug, ali ta smanjenja ne smeju da osećaju korisnici. Naša sredstva su takva da mi trenutno ne razvijamo sistem, nego ga održavamo, dok država mora da obezbedi da svaki naš građanin ima jednaku pomoć", rekao je državni sekretar.

Sednici Odbora je, pored predstavnika resornih ministarstava, prisustvovalo i 70 predstavnika iz 46 gradova i opština.

Izvor: Beta, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Koordinaciono telo