Arhiva vesti
                   

VULIN I STANKOVIĆ: PROBLEM MIGRANATA REŠAVATI ZAJEDNIČKI

27. Avgust 2015.

Preševo - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče u Preševu tokom obilaska Centra za prihvat migranata i predprihvatnog centra u Miratovcu da problem migranata moraju zajednički da rešavaju zemlje Balkana i zemlje EU.

On je kazao da problem migranata isto pogađa i zemlje članice EU i one koje nisu članice, zbog čega bez zajedničkog nastupa nema ni rešavanja tog problema.

„Dobijamo informacije da Mađarska želi da postavi vojsku na granici ka Srbiji i mi smatramo da to nije dobro i nije rešenje. Iako Srbija nije članica EU, ona je deo tog problema i zato moramo da imamo jedinstveni nastup kako bi od predpristupnih fondava EU dobili konkretna sredstva za rešavanje problema migranata", rekao je Vulin.

On je ponovio da je Srbiji potrebna konkretna finansijska pomoć EU, jer svakog dana ima sve veće troškove za smeštaj i ishranu migranata.

„Nama je potrebno da nam EU direktno u budžet uplati odgovarajuća finansijska sredstva kako bi mogli da isplaćujemo plate dodatno angažovanim timovima lekara, kao i  da kupujemo gorivo, hranu, obezbeđujemo transport i ostalo. Ponavljam da problem moramo zajednički rešavati", naglasio je Vulin.

Prema podacima Crvenog krsta, u poslednja dva dana kroz Prihvatni centar u Preševu prošlo je oko 2.000 migranata, a juče ujutro je registrovano njih 400. Prema oceni ministra i predstavnika Crvenog krsta, to je uobičajen broj koji je bio pre velikog talasa migranata proteklog vikenda.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, takođe je apelovao da pomoć međunarodne zajednice što pre stigne u Srbiju.

„Do sada smo imali veliki broj poseta i mnogo obećanja, ali je sve ostalo samo na obećanjima. Nadamo se da će ta obećanja najzad početi da se ostvaruju i da ćemo dobiti pomoć kako bi mogli da lečimo, da obezbeđujemo hranu i vodu za migrante", rekao je Stanković.

On je ocenio da je potrebna pomoć i lokalnoj samoupravi u Preševu, pre svega komunalnom preduzeću u toj opštini koje dnevno očisti više tona smeća, a nema dovoljan broj kamiona.

Sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi rekao je da zalihe vode i hrane u centru ima još najviše za dva do tri dana i apelovao je na donatore da pomognu Crvenom krstu.

Inače, migranti koji u redu čekaju da dobiju dokument za nastavak putovanja kažu da su zadovoljni tretmanom u Srbiji.

„Malo je toplije i malo duže čekamo, ali u Srbiji je mnogo bolje nego u Makedoniji, jer ovde dobijamo hranu i vodu i možemo da se odmorimo i da nastavimo put ka EU", izjavila je grupa migranata iz Sirije.

Tokom proteklog vikenda kroz Prihvatni centar u Preševu prošlo je oko 7.000 migranata.

Izvor: Tanjug, RTS i Koordinaciono telo