Arhiva vesti
                   

VAKCINACIJA STOKE U OPŠTINAMA BUJANOVAC, PREŠEVO I MEDVEĐA

27. Jun 2016.

Bujanovac, Preševo, Medveđa – Vakcinisanje goveda protiv zarazne bolesti „nodularni dermatitis“, ili „kvrgava koža“, počelo je u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa prošlog petka po podne, a završilo se u nedelju, kada je napravljen presek stanja stoke koja je do tada vakcinisana.

Direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković rekao da je za potrebe vakcinacije goveda u opštinama Bujanovac i Preševo nabavljeno 9.500 vakcina, 7.000 za opštinu Bujanovac i 2.500 za opštinu Preševo. Vakcine su zatim distribuirane veterinarima, koji su u timovima odmah krenuli na teren.  

Za nepun dan i po, ukupno je vakcinisano 2.969 goveda u 862 domaćinstva u bujanovačkoj i 858 životinja u 286 domaćinstava u preševskoj opštini.

„To je nešto preko 70 odsto od ukupnog broja goveda u ovim opštinama”, rekao je  Miodrag Milković.

 „Ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da ni kod jedne vakcinisane životinje nije primećen simptom bolesti koja je prvi put potvrđena na području bujanovačke opštine 4. juna, zbog čega je i proglašena epidemija ove stočne bolesti”, rekao je Milković i dodao da se imunitet kod vakcinisanih goveda stvara posle dve do četiri nedelje od vakcinisanja.

I na teritoriji opštine Medveđa je u petak po podne počela vakcinacija goveda protiv pomenute opake bolesti goveda.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić rekao je da je za opštine Medveđu i Lebane stiglo oko 4000 vakcina, kao i da će na teritoriji te dve opštine sva stoka biti vakcinisana u narednih deset dana.

Arsić je uputio apel vlasnicima da stoku ne izvoda iz staja i ne puštaju ih na pašu dok ne bude završena vakcinacija sve stoke.

Vakcinacija će trajati od sedam do 10 dana. Iz republičkog budžeta je već počela isplata naknada domaćinstvima koja su zbog virusa  ostala bez stoke.

Izvor: Politika, Jugpres i Koordinaciono telo