Arhiva vesti
                   

USKORO ZAKONI O REFORMI LOKALNE SAMOUPRAVE

26. Septembar 2014.

Beograd - Ministarka za državnu upravu Kori Udovički najavila je da će uskoro biti donete izmene zakona koje će omogućiti učešće lokalne samouprave u evropskim integracijama i profesionalizaciju lokalne samouprave.

"Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi je skoro gotov i njime će se omogućiti da lokalne samouprave prate evropske integracije i u njima učestvuju", rekla je Udovički na konferenciji o uvođenju kancelarija i službenika za EU u lokalnim vlastima, na kojem je istaknuto da takve promene u samoupravi ne vode novom zapošljavanju.

"Do sada nije bilo moguće u sistematizaciji izdvojiti osobe zadužene za EU, i to je jedan od propusta koji će tim zakonskim izmenama biti otklonjen", rekla je Udovički, dodavši da će biti regulisan i niz elemenata funkcionisanja mesnih zajednica.

Ministarka je najavila je i da će se uskoro pred Vladom naći Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave koji će omogućiti uvođenje službeničkog karijernog sistema zasnovanog na načelima depolitizacije i profesionalizacije.

Izvor: Privredni pregled i Koordinaciono telo