Arhiva vesti
                   

UČESTVOVANjE MANjINSKIH ZAJEDNICA U INSTITUCIJAMA I OSTVARIVANjE NjIHOVIH PRAVA

23. Februar 2010.

Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i Regionalna informativna agencija JUGpress organizovali su 23. februara tribinu „Kosovo s druge strane -  kako posle konflikta” čija je centralna tema bila značaj učestvovanja manjinskih zajednica u institucijama i ostvarivanje njihovih prava u regionu. Na tribini su govorili predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, ministar Milan Marković, ambasador Velike Britanije u Srbiji, Stiven Vordsvort, šef Misije OEBS-a u Beogradu, Dimitrios Kipreos, prva sekretarka ambasade SAD i šefica političkog odeljenja, Debora Menuti. Na tribini su takođe učestvovali lokalni političari iz Bujanovca, predsednik opštine, Šaip Kamberi, predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliu i predstavnici srpskih političkih organizcija.

Predsednik Koordinacionog tela Milan Marković naglasio je na tribini da je politika Vlade Srbije dobro poznata i da postoji dobra volja da se svi relevantni akteri okrenu budućnosti. Prioritet Koordinacionog tela su, prema rečima ministra Markovića, mladi u ovim opštinama. “Stvari idu sporije nego što želimo, ali iskreno radimo na uspostavljanju punog poverenja, integracijama i poštovanju prava za sve građane.  Ja ne želim da pristanem na to da je ove stvari nemoguće postići”. Ministar Marković je pozvao na strpljenje i podvukao da se ništa neće desiti preko noći. “Ako nastavimo da radimo zajedno, život u Bujanovcu će za nekoliko godina biti onakav kakvim ga zamišljamo”, dodao je predsednik Koordinacionog tela. “Naše ideje su da unapredimo školstvo, otvorimo fakultete, integrišemo Albance u republičke institucije i Srbe u lokalne, da poboljšamo ekonomsku situaciju. Ova dva procesa integracija su neophodno povezana i doprineće stabilnosti. Naši potezi moraju da budu oprezni, niko ne sme drugog partnera da dovede u nezgodnu situaciju”. Ministar Marković je još jednom ponovio da je jako važno da Albanci izaberu svoj Nacionalni savet i zahvalio se međunarodnoj zajednici na podršci koju konstantno pruža.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji, Stiven Vordsvort, je u svom izlaganju podvukao da je učinjen veliki napredak u poslednjih nekoliko godina, pre svega u infrastrukturi, a da je jedan od značajnijih uspeha otvaranje fakulteta u Medveđi. Ambasador je pohvalio daleko veću uključenost Vlade Srbije u odnosu na 2006. godinu. „Nova Vlada napravila je značajan i vidljiv pomak na jugu Srbije. To ne znači da su sve stvari u potpunosti rešene. Moramo biti strpljivi, iako znamo da ljudi traže posao i očekuju prosperitet”, rekao je Vordsvort koji je, kao i ministar Marković naglasio da je potpuna politička stabilnost od presudne važnosti. “Formiranje Nacionalnog saveta je veoma bitan korak napred. Želimo da što više građana učestvuje u procesu formiranja Nacionalnog saveta, da se registruje i glasa. Ako će Nacionalni savet da radi dobar posao on mora da ima široku podršku građana. Neki kažu da Nacionalni savet nije dobro rešenje. To sada nije važno, proces je počeo i važno je savet formirati”, zaključio je ambasador Velike Britanije.

Šef Misije OEBS-a u Beogradu, Dimitros Kipreos je takođe izrazio mišljenje da je izvestan napredak na jugu Srbije postignut i istakao rešavanje problema TV Preševo, otvaranje fakulteta u Medveđi i Studiju izvodljivosti za otvaranje visokoškolskih ustanova u Preševu i Bujanovcu. Kipreos je, kao i prethodni govornici, pozvao da se formira Nacionalni savet Albanaca, što je učinila i Debora Menuti, prva sekretarka ambasade SAD i šefica političkog odeljenja. „Ova institucija je važna za vašu decu jer će rešavati probleme iz oblasti informisanja, službene upotrebe jezika i pisma, kulture, obrazovanja i slično. Ovo je prilika za očeve i majke da pomognu svojoj deci”, rekla je Menuti i podvukla da je formiranje Nacionalnog saveta još jedan dokaz političke zrelosti i stabilnosti u regionu. „Činjenica da je formiran Nacionalni savet će učiniti puno i za ekonomski razvoj jer će stabilnost privući investitore”, zaključila je Menuti.

Ovo je bila peta tribina koju tradicionalno organizuje Jug Press.