Arhiva vesti
                   

U PRIPREMI APLIKACIJA ZA PRAĆENjE KONTAKATA ZARAŽENIH

30. Juli 2020.

Novi Sad - Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je izjavio  da posebna IT grupa, u okviru Kriznog štaba, radi na razvoju aplikacije koja bi pomogla u praćenju zaražnih korona virusom i kontakata, a koja je u nekim državama već dostupna.

„Veliki broj zemalja je već uradio aplikaciju, neki su je pustili u probni rad, neki čekaju povoljan trenutak. Imamo posebnu IT grupu koja radi na unapređenju softvera u vezi sa svakodnevnim podacima, ali i na razvoju aplikacije i uskoro će šira javnost biti obaveštena o aplikaciji", rekao je Gojković.

On je dodao da se prate svi trendovi, te da su se aplikacije u zemljama Istočne i Jugoistočne Azije pokazale veoma dobro.

Gojković je rekao i da je veliki broj pacijenata koji su preminuli od korona virusa bio gojazan, kao i onih koji su, posledično, imali šećernu bolest.

Podsetio je da nadležni godinama rade na podizanju svesti građana na usvajanju zdravih načina života.

„I dalje ćemo raditi na tome: U sve to se mora da da se uključe i prosveta i sportska udruženja. Nadam se da će to biti u svoj ovoj nesreći i neka pozitivna stvar, da ćemo se svi usmeriti na našu fizičku aktivnost", rekao je Gojković.

Izvor: RTV i Koordinaciono telo