Arhiva vesti
                   

U PREŠEVU JUČE REGISTROVANO 6.500 IZBEGLICA, DANAS STIGLO VIŠE OD 4.500 LjUDI

23. Oktobar 2015.

Preševo U Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu od ponoći do podneva registrovano je 3.700 izbeglica, dok trenutno više od 300 izbeglica u centru čeka da se registruje, a još oko 500 izbeglica je u redu ispred prihvatnog centra, izjavila je predstavnica za štampu kancelarije UNHCR u Beogradu Mirjana Milenkovski.

Milenkovski je izjavila da je u sredu u Prihvatnom centru u Preševu registrovano 6.500 izbeglica, što je dosadašnji dnevni rekord.

„Broj izbeglica se ne smanjuje, samo u oktobru je u Prihvatnom centru registrovano 102.520 tražilaca azila. Svi koji čekaju da se registruju u Preševu sklonjeni su od kiše tako što su napravljeni zakloni od cerade", rekla je ona.

Dodala je da su unutar centra postavljeni šatori, kao i u Miratovačkom polju, gde se izbeglice zadržavaju pre ulaska u Preševo. Milenkovski je rekla da zasad nije bilo potrebe da se aktivira centar za registraciju izbeglica u bujanovačkoj fabrici akumulatora „Svetlost“ jer su kapaciteti za registraciju u Prihvatnom centru u Preševu višestruko povećani i za sada sve izbeglice koje stižu iz Makedonije mogu tamo i da se registruju.

„Policija u Preševu je u junu, kada je broj izbeglica počeo ubrzano da se povećava, imala dva kompjutera za registraciju, a sada ih, uz pomoć UNHCR-a, ima 14. Neki kompjuteri, koji su bili opredeljeni za centar za registraciju u Bujanovcu, povučeni su u Preševo, da bi se ubrzao proces izdavanja dokumenata", kazala je Milenkovski.

Broj izbeglica koje dolaze u Preševo se od juna svakodnevno povećavao, tako da je u oktobru njihov prosečan broj dostigao 5.000.

Prema podacima MUP-a, od početka godine u Srbiji je registrovano 267.717 izbeglica.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo

 

homescontents