Arhiva vesti
                   

U PLANU IZGRADNjA DNEVNE BOLNICE, PEDIJATRIJE I SAVETOVALIŠTA U PREŠEVU

24. Oktobar 2022.

Preševo – Beograd - Građani Preševa, koji do prve bolnice u Vranju moraju da putuju 40 kilometara, dobiće dnevnu bolnicu u svom mestu, a osim toga će biti proširen i objekat opšte prakse gde će biti smeštena dva odeljenja - pedijatrija i savetovalište.

Inicijativu za otvaranje bolnice u Preševu Nacionalni savet Albanaca i direktor Doma zdravlja pokrenuli su januara prošle godine uvidevši kakve su gužve u bolnicama kada je porastao broj pacijenata u kovid sistemu.

Tada je rečeno i da je prioritet pedijatrija, a kako je sada navedeno u urbanističkom projektu radovi podrazumevaju nadogradnju i sanaciju objekta opšte prakse, upravo za potrebe buduće pedijatrije i savetovališta, kao i izgradnju dnevne bolnice.

U objektu opšte prakse predviđena je reorganizacija prostora u skladu sa zahtevima i potrebama korisnika.

Predviđena je izmena broja ordinacija, optimizacija u skladu sa kapacitetima, ali i uvođenje novih i pratećih sadržaja - pripreme, kartoteke i sl. Predviđena je reorganizacija i povećanje broja mokrih čvorova i uvođenje toaleta za hendikipirane u nivou prizemlja. Predviđena je dogradnja objekta, u delu do objekta porodilišta, dodavanjem još jednog polja, celom visinom objekta. Dogradnja je predviđena usled zahteva za povećanje kapaciteta objekta i potreba za smeštaj dva odeljenja, pedijatrije i savetovališta - stoji u projektu.

Osim toga, predviđena je i zamena podnih i zidnih obloga, radiće se fasada, stolarija, biće zamenjen krov, trotoar oko objekta, izgrađena pristupna rampa za osobe sa invaliditetom, a u planu je i zamena grejanja, vodovodne i kanalizacione mreže.

Kada je reč o dnevnoj bolnici, na mestu gde su sada garaža i perionica planirane su sobe za pacijente, soba za lekare, ostave za infektivni otpad, perionica, mrtvačnica, šalter za informacije.

Bolnica će imati 26 kreveta.

Javna prezentacija projekta koji je uradilo Preduzeće za projektovanje i inženjering Kapitel Arhitekti iz Niša, održaće se u prostorijama Opštine do 11. novembra, a projekat možete pogledati i na sajtu Opštine Preševo.

Inače, po pokretanju inicijative za otvaranje bolnice direktor Doma zdravlja u Preševu ukazivao je i na to da je prioritet da se kompletira porodilište koje je otvoreno 2015. godine.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa rekao je tada da je sedma tačka “plana od 7 tačaka” sekundarna zdravstvena zaštita, što znači bolnica koja bi pokrivala opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Izvor: Južne vesti, Koordinaciono telo