Arhiva vesti
                   

U LEVOSOJU ODRŽANA EDUKACIJA ZA PROIZVOĐAČE MLEKA IZ BUJANOVCA I PREŠEVA

31. Oktobar 2022.

Bujanovac – Beograd - Edukacija na temu “Mlečno i tovno govedarstvo na jugu Srbije” održana je u Levosoju za bujanovačke i preševske proizvođače mleka i tovljače bikova u organizaciji Udruženja odgajivača goveda simentalske rase “Kravica” iz Bujanovca.

O  proizvodnji i otkupu mleka, razvoju stočarstva u ovim opštinama, ali i potencijalima, govorili su gosti agroanalitičar Čedomir Keco iz Novog Sada i Radoje Cvetić, vlasnik “Master Frigo” i poljoprivrednog kombinata “Zlatibor” koji je otpočeo otkup mleka na teritoriji Bujanovca, Preševa i Vranja.

Pojavljivanje novog otkupljivača mleka na ovim prostorima, prema rečima organizatora, ima ogroman značaj za lokalne proizvođače mleka.

„ Pored lokalnih otkupljivača, od pre dva meseca imamo još jednog i to sa velikim kapacitetom jer ima mlekaru na Zlatiboru i u Blacu sa preko 40 tona dnevne obrade mleka. Pored povećanja otkupne cene mleka na 60 dinara, podeljeni su i laktofrizi za očuvanje kvaliteta mleka“, navode iz Udruženja.

Na skupu je prisustvovalo preko 50 učesnika iz oblasti proizvodnje mleka i tova bikova koji su imali priliku da se upoznaju sa trenutnom situacijom i perspektivama.

Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kravica” iz Bujanovca je članica centralnog Udruženja odgajivača goveda simentalske rase Srbije.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo