Arhiva vesti
                   

U APRILU OBNAVLjANjE PROIZVODNjE U RUDNIKU LECE – POSAO ZA 300 RADNIKA

22. Januar 2010.

MEDVEĐA - Na konferenciji za medije održanoj u Medveđi 21. januara, Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ministar Milan Marković najavio je otvaranje rudnika Lece u martu, a početak proizvodnje i angažovanje 300 radnika u aprilu ove godine. Ministar Marković naglasio je da je u početku svog mandata u Koordinacionom telu,  kada je u pitanju Medveđa, postavio dva cilja, otvaranje dvojezičkih odeljenja fakulteta i otvaranje rudnika Lece. Oba su ispunjena i uz očuvanje multietničnosti i zajedničkog života čine temelj politike koordinacionog tela u Medeveđi. Marković se zahvalio predsedniku opštine Slobodanu Draškoviću što je opštinskim sredstvima u poslednjih deset godina čuvao i sačuvao rudnik i najavio da ćemo u ovoj godini moći da konstatujemo da se Medveđa promenila i da više neće biti u u kategoriji najnerazvijenijih oppštine u Srbiji.
Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković naglasio je da je ovo veliki dan za Medeveđu i da bez angažovanja ministra Milana Markovića i premijera Mirka Cvetkovića rudnik Lece ne bi ponovo bio okosnica razvoja Medveđe.

Delegaciju od 28 privrednika, među kojima su bili predstavnici RTB Bor, Šabačke mlekare, 7. jula, livnice iz Guče i fabrike akumulatora iz Sombora, predvodio je vlasnik rudnika Lece, prvi čovek kompanije Farmakom MB Miroslav Bogićević koji je naglasio da je Farmakom sa 2500 zaposlenih i godišnjim prometom od 200 miliona evra spoj domaćih sirovina, pameti i proizvodnje. Bogićević tvrdi da će tako da bude i u rudniku Lece. Siguran je da se nije prevario kada je poslušao prijatelja koji mu je rekao da je bogatstvo na jugu Srbije i na njegov predlog kupio Lece. Pored obnavljanja rudnika Bogićević je najavio i ozbiljna ulaganja u razvoj stočarstva i mlekarstva u ovom kraju.

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski zahvalio se Miroslavu Bogićeviću i Vladi Srbije za revitalizaciju rudnika Lece i rekao da će u prvoj fazi u rekonstrukciju rudnika biti uloženo 3,5, a u drugoj u izgradnju nove najsavremenije flotacije u kojoj će raditi najbolji kadrovi, još 6 miliona evra. Iz rudnika Lece izlaziće godišnje 3 250 tona olova, 450 kg zlata, 3 100 kg srebra i 6 200 tona cinka. Ove sirovine neće ići van zemlje već će od njih da budu proizvedeni domaći finalni proizvodi.