Arhiva vesti
                   

TRIBINA O SLIČNOSTIMA SRPSKOG I ALBANSKOG JEZIKA - RAZLIČITOST KAO BOGATSTVO

14. Mart 2018.

Bujanovac - Organizacija za razvoj i demokratiju (ORD) iz Bujanovca je, u okviru projekta „Hajde da se upoznamo, hajde da budemo toleranti“, organizovala tribinu „Lingvističke sličnosti srpskog i albanskog jezika“.

Projekat se realizuje uz podršku Misije OEBS u Srbiji, a kako je u pozdravnom govoru rekao zamenik šefa Misije Džozef Melot, ova međunarodna organizacija intenzivno radi na prevenciji svake vrste radikalizacije i ekstremizma, podržavajući projekte kao što je ovaj.

O sličnostima srpskog i albanskog jezika govorili su Aleksandar Nikolić, nastavnik srpskog jezika u  bujanovačkoj Osnovnoj školi „Branko Radičević“, Jelena Ranđelović, profesor srpskog jezika kao nematernjeg u Srednjoj školi „Sezai Suroi“ u Bujanovcu i Enkel Redžepi,  nastavnik albanskog jezika  u Osnovnoj školi „Ibrahim Keljmendi“ u Preševu.

„Naravno da postoje sličnosti dva jezika, zato što živimo jedni sa drugima, a što više upoznajemo jezik onih sa kojima živimo – bolje ćemo živeti zajedno“, rekao je Nikolić i objasnio da se sličnosti ogledaju i u korišćenju velikog broja turcizama.

„Prizrensko-timočki dijalekat srpskog jezika, kojim se govori na ovim prostorima, je najduže u kontaktu sa albanskim jezikom, a pored mnoštva reči iz turskog jezika, ne treba zanemariti ni upliv modernih reči, koje su postale zajedničke i razumljive i jednima i drugima”, zaključio je Nikolić.

Profesorka Jelena Ranđelović je, govoreći o sličnostima, istakla da se i u jednom i drugom jeziku čita onako kako je napisano.

„Albanski jezik ima 36 znakova (slova), pa tih šest glasova, kojih nema u srpskom jeziku, i njihova fonetika, najčešće predstavljaju problem prilikom učenja albanskog”, rekla je Ranđelović, poručivši prisutnima, “učite oba jezika, upoznajte kulturu jedni drugih, u tome je naše bogatsvo”.

Pored učenika iz srpskih i albanskih škola, tribini su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i Kancelarije OEBS u Bujanovcu.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo