Arhiva vesti
                   

„TI I JA SMO MI“ USPEŠNI I U TRŠIĆU

24. Maj 2010.

LOZNICA - Srednjoškolci iz Preševa i Bujanovca multietničku pozorišnu predstavu „Ti i ja smo mi“ odigrali su i na trideset devetom Đačkom Vukovom saboru. Njih četrnaestoro izvelo je „tinejdž pop šou na četiri jezika“ i pokazalo da mladi Srbi, Albanci i Romi mogu odlično da sarađuju.

Reditelj predstave Aleksandar Lazić kaže da je napravljena dobra priča između Srba, Albanaca i Roma, koji su posle nekoliko proba postali prava ekipa.

- „Ti i ja smo mi“ projekat je koji smo uradili uz podršku Koordinacionog tela za opštine Preševo. Bujanovac i Medveđa. Ova inicijativa okuplja srednjoškolce različitih nacionalnosti iz Preševa i Bujanovca u zajedničku pozorišnu radionicu koja je iznedrila dobru predstavu. Do sada je naš tinejdž šou viđen u šest vojvođanskih opština, sada smo na đačkom saboru, imamo poziv iz Slovenije, a gostovaćemo i na Egzitu - kaže Lazić.

Mladi sa juga Srbije upoznali su Vukov zavičaj, posetili su Loznicu, družili su se sa vršnjacima iz lozničke gimnazije i razgovarali sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem. Akter predstave Ivan Stojković iz Bujanovca ističe da ako ljudi imaju dobru volju, mogu da se razumeju bez obzira što govore različite jezike.

- Predstava je o tinejdžerima koji bez obzira gde živeli, koje nacionalnosti bili imaju iste želje, probleme, razmišljanja, ideale ili snove. Radeći na predstavi postali smo prijatelji i pokazali da je to moguće bez obzira ko je koje nacionalnosti. Oduševljeni smo Loznicom, Tršićem i gostoprimstvom - ističe Stojković.

Mentor Zećiri kaže da su bili dočekani široka srca i da su se osećali kao kod kuće. On dodaje da će ako mu se ukaže prilika rado ponovo posetiti ovaj kraj.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kaže da je ova predstava značajna i poučna, kao i ceo projekat „Ti i ja smo mi“ i da bi bilo dobro kada bi političari iz Bujanovca, Preševa i Medveđe „malo ličili na ovu decu“.

Nesibe Osmani, učesnica u projektu „Ti i ja smo mi“ uručila je predsdniku koordinacionog tela ministru Milanu Markoviću zahvalnicu „za veliku podršku i iskreno prijateljstvo“. Zavalnice su uručene i gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću i direktorki kulturnog centra „Vuk Karadžić“ Dajani Đedović.