Arhiva vesti
                   

SVETI SAVA: DUHOVNA AKADEMIJA I ŠKOLSKA PRIREDBA

28. Januar 2019.

Bujanovac – „Sveti Sava nam je stavio do znanja ko smo, čiji smo i šta je „srpska kuća“ – sledimo njegov put“, poručeno je sa Svetosavske duhovne akademije, koju je u Domu kulture organizovala bujanovačka Crkvena opština povodom Dana Svetog Save.

„Osam vekova traje ono čega je Sveti Sava bio domaćin, 800 godina crkve koju je stvorio, pisma i hramova koje nam je ostavio, da ih čuvamo i negujemo, da budemo deca Svetog Save i kao potomci njegovi sledimo njegov put reda i poretka i ne odstupajmo od njega“, rekao je u besedi o prvom srpskom arhiepiskopu, rukopoloženom 1219. godine i ovogodišnjem jubileju Srpske pravoslavne crkve, paroh bujanovački, protojerej Mićo Zelenović.

Svetom Savi u čast, učenici OŠ „Branko Radičević i SŠ „Sveti Sava“ pevali su najlepše duhovne pesme, recitovali i svirali, a akademija je počela Himnom Svetom Savi koju je izveo hor.

„Iz svete vatre na Vračaru rodio se opet – kao ideja, vođa, škola i smisao, i mi danas kličemo „Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi“, poručili su đaci.

Svetosavskoj duhovnoj akademiji osim građana, prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave, vojske Srbije  i direktori škola.

Izvor: Bujanovačke i Koordinacino telo