Arhiva vesti
                   

SVEČANO OTVOREN REKONSTRUISANI CENTAR PREŠEVA

21. Septembar 2010.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ministar Milan Marković, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin i viši savetnik direktora misije USAID u Srbiji Art Flanagan juče su otvorili rekonstruisani centar Preševa u koji je uloženo 43 miliona dinara. Popločani su trotoari, postavljene klupe i fontane, zamenjena vodovodna i kanalizaciona mreža. Rasterećen je i saobraćaj, ulica ka zgradi opštine je jednosmerna, a mladi su dobili mesto za druženje.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, na konferenciji za novinare, rekao je da je "centralna gradska zona u Preševu prvi put uređena na adekvatan način, što uključuje i fekalnu kanalizaciju, vodovod, telekomunikacije i popločavanje ulica".

 "Zahvalni smo svima koji su pomogli da Preševo izgleda uređenije, a to su Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, kancelarija USAID-a preko programa Mega i kancelarija za održivi razvoj Vlade Srbije", rekao je Ragmi Mustafa koji je investitorima uručio zahvalnice opštine.

Milan Marković, predsednik Koordinacionog tela i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao je da je "uređenje centra Preševa dobar model zajedničkog rada sa USAID-om i da se nada da će u budućnosti biti još sličnih projekata". Marković je tom prilikom izrazio očekivanje da će u Preševu biti realizovani i drugi projekti koji će unaprediti život građana, i podsetio na to da je u poslednjih godinu i po dana urađeno mnogo na unapređenju života u tri opštine na jugu Srbije. Prema njegovim rečima, intenzivno se radi na rešavanju problema u obrazovanju, koji su identifikovani kao najveći, imajući u vidu činjenicu da nisu svi udžbenici prevedeni na albanski jezik. „Vlada Srbije ne ignoriše probleme u tom delu zemlje već se trudi da ih rešava na najbolji mogući način“, poručio je ministar i ukazao na to da se situacija na planu prevođenja udžbenika pomera na bolje, da je otvoren fakultet u Medveđi, podeljen besplatan školski pribor, a najboljim učenicima dodeljene su stipendije.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, koji se bavi razvojem najnerazvijenijih opština u Srbiji, izrazio je nadu da će kancelarija za održivi razvoj naredne godine dobiti budžet veći od 150 miliona dinara, kako je bilo 2010. godine. "Ukoliko bude više para u budžetu moći ćemo da finansiramo još nekoliko dobrih projekata koje smo identifikovali, kroz finansiranje izrade projektne dokumentacije", kazao je Ugljanin.

Art Flanagan, viši savetnik direktora misije USAID u Srbiji, naveo je da je "ideja uređenja centra Preševa bila veoma jasna i da se nada da će to doprineti stabilizaciji i unapređenju poslovanja i biznisa".
 
Marković, Mustafa, Ugljanin i Flanagan posadili su nakon konferencije za novinare dva stabla u uređenom centru Preševa.