Arhiva vesti
                   

ŠUMOKRADICE PUSTOŠE NA JUGU SRBIJE

30. Septembar 2014.

Praksa bespravne seče šuma u okolini Vranja se i ove godine nastavlja, s tim što je zabeležen porast broja šumokradica, upozoravaju iz udruženja „Zelena mreža“.

Najviše stradaju bukove šume u državnom posedu, a podneto je i nekoliko krivičnih prijava zbog neovlašćene seče drveća.

„Stara praksa se nastavlja i ona je  iz godine u godinu sve većeg obima. Sada ima mnogo više šumokradica, a posledice su nesagledive. Najugroženije su šume na potezu od Bosilegrada i Vlasine do Surdulice, zatim planine Oblik i Goč, a od Vrtogoške planine ničega više nema. Opustošene su šume do zadnjeg drveta, a nadležni ništa ne preduzimaju“, izjavio je Rade Vasilev iz pokreta „Zelena mreža Srbije“.

On je dodao da je to udruženje podnelo nekoliko krivičnih prijava, a neke od njih su podnete direktno protiv nadležnih koji bi trebalo da spreče bespravnu seču šuma.

„Podneli smo prijave i protiv inspektora šumarstva Viktora Filipovskog i protiv odgovornih u zaštićenom području druge kategorije Eparhije vranjske. Ta prijava je još uvek u Tužilaštvu i ništa se ne dešava. Uradili smo ono što je do nas. Međutim, ne možemo da glumimo policajce i tako da zaustavljamo šumokradice. Ukoliko se ovakav trend uništavanja prirode nastavi, za koju godinu neće uopšte biti šuma u Pčinjskom okrugu“, rekao je Vasilev.

Inače, cena kubnog metra ogrevnog drveta na ovom terenu kreće se u rasponu od 25 do 35 evra.

Izvor: OK Radio i Koordinaciono telo