Arhiva vesti
                   

STUDENTI IZ TURSKE DANAS POLEĆU PUT SRBIJE

31. Mart 2020.

Bujanovac – Studenti iz Bujanovca i Preševa, koji se školuju u Turskoj, danas će iz te zemlje doleteti u Srbiju.

Njihov transfer ka beogradskom aerodromu „očekuje se svakog trenutka“.

U pitanju je 37 studenata, koji su se u kriznoj situaciji sa korona virusom zatekli u Turskoj, a za njih je država obezbedila poseban let, potvrdio nam je Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

On je naglasio da je NSA kontaktirao sa svim relevantnim državnim institucijama da po povratku u zemlju studenti budu smešteni u karantin u Bujanovačkoj banji.

„U procesu smo da im omogućimo da budu u karantinu u Bujanovačkoj banji. Mnogi od njih se plaše da bi mogli da budu izolovani na nekoj drugoj lokaciji u zemlji“, rekao je Mustafa.

Zajedno sa predsednikom opštine Bujanovac, Šaipom Kamberijem, NSA je uputio dopis predsednicima države i vlade, Ministarstvu spoljnih poslova i Koordinacionom telu za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, u kojem su izrazili spremnost, kako kaže Mustafa, da studentima obezbede prevoz sa beogradskog aerodroma do Bujanovca.

„Zahtevali smo da, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, ili budu smešteni u karantin ili u samoizolaciju u svojim domovima”, rekao je Mustafa.

Studenti su se za pomoć oko povratka u Srbiju obratili Nacionalnom savetu, koji je potom ovaj zahtev prosledio nadležnim institucijama čiji odgovor je bio pozitivan.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo