Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ U MEDVEĐI: POMOĆ DRŽAVE ZA INFRASTRUKTURU

20. Mart 2015.

Medveđa/Sijarinska banja  - Predsednik Koordinacionog tela  za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković najavio je pomoć države u rešavanju infrastrukturnih i ekonomskih problema na teritoriji Sijarinske banje.

„To je neophodno kako bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva i revitalizovali kapaciteti Sijarinske banje“, rekao je  Stanković posle obilaska Sijarinske banje i opštine Medveđa.

„Dogovorili smo se da lokalna samouprava napravi plan i program i utvrdi prioritete koje treba rešavati kratkoročno, srednjoročno i dugoročno, a dogovorili smo i dinamiku realizacije tih aktivnosti“, izjavio je Stanković.

On se nada da će „država uspeti da pomogne tom kraju da njegovi stanovnici ostanu na tim prostorima i da im se obezbede uslovi života i rada koji su dostojni čoveka“.

Stanković je rekao da je glavni cilj posete bio sagledavanje stanja u opštini Medveđa s obzirom „da nijedno društveno preduzeće ne radi i da se u poslednjih deset godina oko 52 posto stanovništva iselilo. Posetili smo Sijarinsku banju da bi smo videli koje su to mogućnosti, s obzirom da ona poseduje kapacitete i 18 izvora lekovite mineralne vode“, rekao je Stanković.

On je naveo i da je namera države da zajedno sa lokalnom samoupravom Medveđe i ljudima iz Sijarinske banje  više aktivira te značajne potencijale.

„Činjenica je da sa ovog prostora imamo veliku migraciju, pa u Sijarinskoj banji nema ni jednog deteta, a u školu ide petnaestak učenika iz okolnih mesta“, rekao je Stanković.  

Prema njegovim rečima, predstavnici Sijarinske banje su mu predočili svoje probleme, od infrastrukturnih do onih vezanih za klizište koje je prošle godine srušilo deo zgrade Rimskog kupatila. 

Stanković je naveo da je ukazano i na neophodnost rešavanja problema brojnih napuštenih objekata koji su vlasništvo firmi u stečaju. 

On je izjavio i da je razgovarano o tome šta sve država treba da učini da bi pomogla ostanak na tim prostorima.

Izvor: Tanjug, RTV i Koordinaciono telo