Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ SA ALBANSKIM POLITIČKIM LIDERIMA O PRIMENI IZVEŠTAJA KOJI JE USVOJILA VLADA

24. Jun 2013.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković rekao je u Bujanovcu da je postignut dogovor da albanski politički lideri iz ove tri opštine do 15. jula razgovaraju sa premijerom Srbije, Ivicom Dačićem o implemenatciji Izveštaja od 7. tačaka u kojem su sadržani njihovi zahtevi.

Predloge za rešavanje problema u Bujanovacu, Preševu i Medveđi svi albanski politički lideri uobličeni su u Izveštaju od osam tačaka koju su usvojili 25. februara ove godine na zajedničkom sastanku koji je održan u kancelariji OEBS-a u Bujanovcu i u prisustvu predsednika Koordinacionog tela.

Vlada Srbije usvojila je 04. juna Izveštaj koji sada ima sedam tačaka, jer je osma tačka raspoređena u ostalih sedam.

Predsednik Koordinacionog tela, Zoran Stanković je nakon sastanka sa svim političkim liderima iz tri opštine u Bujanovcu rekao da je definisan način na koji će se voditi razgovori između albanskih lidera i Vlade Srbije.

„Očekujem da će premijer i ministri primiti albanske lidere do 15. jula, a da ćemo nakon toga imati radno leto u kome ćemo pripremiti predloge rešenja i sve ono što bi trebalo da bude realizovano kroz ovaj razgovor što će doprineti potpunoj stabilizaciji stanja na ovom prostoru“, objasnio je Stanković.

Stanković je naveo da bi od septembra trebalo da počnu razgovori o temama koje su grupisane u sedam celina, a da će dogovori koji budu postignuti biti realizovani kroz odluke Vlade i to kao kartkoročna rešenja koja su moguća u narednih šest meseci, srednjoročna do godinu dana i dugoročna za čije rešavanje će trebati dve i više godina.

„Pitanje upisa u birački spisak jedno je od pitanja koje će se kratkoročno rešavati u roku od šest meseci. Sve šta su albanski lideri 25. februara postavili kao teme za razgovor Vlada je prihvatila kao teme za rešavanje“, rekao je Stanković. On je naveo da bi trebalo da se definiše gde će razgovori biti obavljeni i ko će pored predstavnika Vlade Srbije i Albanaca biti prisutan na tim razgovorima.

Predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi rekao je da će na prvom sastanku sa premijerom Ivicom Dačićem najverovatnije biti prisutni predstavnici svih političkih partija Albanaca iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa.

"Nakon toga mi bi trebalo da se međusobno dogovorimo i da odredimo nekog čoveka koji će da bude kao koordinator. Kroz  razne resore zaduženo je 13 ministarstava, a koja će tačka biti prva u razgovorima zavisi od albanske strane i od određenog ministarstva koje je spremno da počne razgovor, kazao je Arifi . On je naveo i da je podršku u razgovorima između političkih predstavnika Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Vladom Srbije u rešavanju životnih pitanja na tom području 10.juna dala i grupa ambasadora „Prijatelji juga Srbije“.

 Sastanku sa predsednikom Koordinacionog tela u prostorijama OEBS-a  u Bujanovcu prisustvovali su narodni poslanik, Riza Haljimi, koji je i predsednik Partije za demokratsko delovanje, Šaip Kamberi, predsednik ogranka te partije u Bujanovcu, predsednik Pokreta za demokratski progres, Jonuz Musliu, predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa, koji je i lider demokratske partije Albanaca, Skender Destani, lider Demokratske unije doline i Rahmi Zuljfiu, predsednik Demokratske unije Albanaca.

Teme za razgovor se odnose na zastupljenost Albanaca u državnim institucijama, ekonomski oporavak tri opštine, službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju u pravosuđu, obrazovanje, kulturu i medije, zdravstvo i socijalnu zaštitu i bezbednost i mere za uspostavljanje poverenja na tom prostoru.

Izvor: BETA