Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: NA JUGU SRBIJE STABILNO

6. Februar 2017.

Beograd – Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, izjavio je da je situacija na jugu Srbije stabilna, da se odvijaju redovne aktivnosti lokalnih samouprava i nadležnih državnih organa i da nema nikakvih naznaka pogoršanja.

„Redovne aktivnosti odvijaju se u odnosu loklanih samouprava i nadležnih državnih organa, što pokazuje i sastanak održan između predstavnika lokalnih samouprava ove tri opštine i Koordinacionog tela“, rekao je Staković posle sednice Predsedništva Koordinaacionog tela, na kojoj je razmatrana raspodela sredstva pomenutim opštinama iz ovogodišnjeg budžeta.

„Ukupan budžet za ove tri opštine je 261 milion dinara i on je ove godine veći za 5,2 miliona dinara transfernih sredstava. U taj budžet ne ulaze dodatna sredstva koje Koordinaciono telo daje za tri opštine u vidu 415 stipendija za učenike, studentske stipendije i različite subvencije,” rekao je Stanković i dodao da još traju dogovori oko raspodele transfernih sredstava pomenutim opštinama.

Stanković je naveo da je prošlogodišnji budžet izvršen u iznosu od 96 odsto i da je novac potrošen kako je planirano.

On je rekao da se nastavljaju razgovori o sedam tačaka koji su prekinuti 2013. godine, a koji se tiču svih segmenata života, od zdravstva, preko obrazovnja, do pravosuđa.

Predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi izjavio je da je povećanje budžeta dobra vest za opštine na jugu, ali da se ne može reći da je dovoljno, kada se gledaju potrebe tri opštine koje spadaju među najnerazvijenije u Srbiji.

„Povećanje od šest miliona dinara je dobra volja i znak, ali ne pokriva sve naše potrebe,” rekao je Arifi, navodeći da je zadovoljan rastom procenata izdvajanja.

Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi izrazio je zadovoljstvo raspodelom subvencija za privatni lokalni biznis u Bujanovcu i Preševu.

„Bitno je da postoji povećanje budžeta za investicije, ali potrebno je da se u narednom budžetu predvidi više novca za najnerazvijenije opštine, gde nezaposlenost premašuje 60 odsto,” rekao je Kamberi.

Predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić izjavio je da je sastanak protekao u vedrom duhu, da se razgovaralo o planu raspodele transfernih sredstava za ovu godinu i da će dogovor o tome biti uskoro postignut.

Izvor: Tanjug, Beta, FoNet, Politika i Koordinaciono telo