Arhiva vesti
                   

SREDNjOŠKOLCI TRAŽE POPUST ZA PREVOZ

28. Septembar 2023.

Srednjoškolci iz udaljenijih sela bujanovačke opštine imaju problem sa prevozom do škole, bilo da im je u centru opštine ili putuju do Vranja. Iz nekih udaljenih sela nema redovnih linija, a kartu do Vranja plaćaju po punoj ceni, nema popusta.

U Bujanovcu postoji jedna srednja stručna škola za nastavu na srpskom jeziku, neki učenici, ove godine ih je 176, školuju se u Vranju. Roditelji plaćaju punu cenu autobuske mesečne karte.

"Zarađujem neku platu od 50 hiljada, ja svoje dete ne mogu da školujem sa tim parama. Sada je takva situacija, meni treba 35 hiljada dinara da školujem dvoje dece, a treće dobija gratis", navodi Slađan Stojanović, roditelj iz Klenika kod Bujanovca.

"Smatramo da su roditelji veoma oštećeni, prevareni i tražimo rešenje. Ako se izdvaja novac za Preševo, Bujanovac i Medveđu, gde se mi Srbi nalazimo u Bujanovcu", kaže Oliver Milenković, roditelj iz Bujanovca.

Prošle godine je bilo popusta za bujanovačke srednjoškolce, na osnovu potvrde.

"Na lični zahtev roditelja izdajemo potvrde koje regulišu pravo na popust za prevoz. Mi nismo ustanova koja učenicima plaća prevoz", ističe Igor Nikolić, pomoćnik direktora Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju.

U gradskoj upravi Vranja kažu da ni prethodnih godina nisu davali popust za đake koji žive van terotorije grada. Koordinaciono telo dotira cenu karte srednjoškolcima koji putuju do Preševa. Prevoznik umanjuje cenu karte jedino ako opština ili grad finansiraju deo.

"Ovo je krajnje vreme da treba nešto da se preduzme ili ćemo mi da ispišemo komplet decu sve odavde i tražićemo bolji život ako možemo da nađemo", ističe Miodrag Mitić, roditelj iz Krševice.

Problem imaju i đaci koji iz udaljenih sela putuju do centra opštine. Za prevoznika neke linije su nerentabilne, zbog malog broja putnika.

"Strašno nam je da idemo po kiši, uveče kada idemo u drugu smenu strah nas je da idemo", naglašava Bratislav Anđelković, učenik iz Ljiljanca kod Bujanovca.

"Krenem sat i po vremena ranije u školu i 36 kilometara dnevno putujem. Naporno mi je", kaže Luka Tasić, učenik iz Klinovca kod Bujanovca.

Biciklom ili pešice srednjoškolci iz udaljenih sela, svakodnevno putuju do škola u Bujanovcu i nazad, bez obzira na to kakve su vremenske prilike.

Izvor: RTS

https://shorturl.at/gmoMU