Arhiva vesti
                   

SLOBODAN DRAŠKOVIĆ DESET GODINA PREDSEDNIK SO

21. Maj 2008.

U Medveđi ponovo ubedljiva pobeda Grupe građana i DS - a
Leskovac, Medveđa - Koaliciju Grupa građana - DS na čelu sa aktuelnim predsednikom opštine Slobodanom Draškovićem ubedljivo je pobedila na lokalnim izborima u Medveđi. Najpopularniji političar u Medveđi i koalicija koju je predvodio osvojila je 14 od 35 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu. Slobodan Drašković, prosvetni radnik iz Medveđe, koji je bio često na meti pojedinih beogradskih moćnika, već deset godina sedi u predsedničkoj fotelji. Po tome bi se reklo da je u ovom gradiću napravio pravo čudo. No, čuda nema jer ono što je sa saradnicima uradi proteklih godina bilo je, izgleda, dovoljno da ponovo pridobije naklonost najvećeg dela birača.
- Nastavićemo započeto sa našim partnerima u SO kako bismo doprineli razvoju ovoga kraja. Dobro je poznato da godinama ne rade fabrike čije su centrale van opštine i to je nevolja koja nas stalno pritiska. Sada je najvažnije da smo uspeli da privatizujemo rudnik Lece pa će uskoro do posla doći oko 300 rudara i drugih radnika - kaže Drašković.
Drašković ističe da je lokalna samouprava donela odluku da svim investitorima obezbedi povoljne uslove za gradnju privrednih objekata, a oslobođeni su i brojnih komunalnih taksi, ali ni to, za sada, nije bilo dovoljno podsticajno da se pokrene investicioni ciklus. Zbog toga što su tzv. devastirano područje, svi investitori ovde takođe mogu pod povoljnijim uslovima da grade pogone. Slobodan Drašković ističe da je trenutno u planu gradnja stacionara u Sijarinskoj Banji, jedinom banjskom centru Jablaničkog okruga. Takođe bi sadašnji dom u Sjarinskoj Banji, kako se očekuje, trebalo da bude pretvoren u kliniku.
Drašković takođe najavljuje da će narednih godina biti aktiviran deo zapuštenih imanja u planinskoj zabiti. Ideja da se u nekim selima otvore etno centri, odnosno centri za odmor i rekreaciju, takođe ima sve više pristalica, ali ostvarivanje tog zadatka nije moguće bez pomoći Republike. Nedavno je šabačko preduzeće „Farmakom MB’’ za nešto više od 771 milion dinara, odnosno 9,4 miliona evra, što je, u stvari, bila početna cena, kupilo rudnik olova, zlata i cinka Lece i uskoro kreće proizvodnja. U Medveđi, kao i ranijih godina, nadaju se da će Lece postati motor privrednog razvoja i da će biti zaustavljena godinama prisutna migraciju stanovništva, pogotovo iz planinskih zabiti opštine.

Dvostruka seoba
Migracija stanovništva iz Medveđe dugo je konstanta, ali je malo šta urađeno da se zaustavi, pa nije ni čudo što se može videti mnogo natpisa „Prodajem kuću“. Seoba je, inače, dvosmerna - Albanci odlaze na Kosovo i Metohiju, a Srbi i Crnogorci, koji napuštaju ovaj kraj, novi dom gotovo isključivo grade u Leskovcu, Nišu i Beogradu.