Arhiva vesti
                   

„SAZNAJ I RAZAZNAJ“: NASTAVLjA SE MEDIJSKO OPISMENjAVANjE BUJANOVČANA

31. Oktobar 2019.

Bujanovac – Radionica o medijskoj pismenosti „Saznaj i razaznaj“, koju sprovodi američka organizacija „IREKS“ sa ciljem da obuči pre svega mlade kako da prepoznaju manipilaciju i razlikuju dezinformaciju od činjenice, održana je po drugi put u Bujanovcu.

Polaznici obuke održane u Američkom kutku u Domu kulture bili su studenti, srednjoškolci, predstavnici omladine lokalnih političkih stranaka i aktivisti nevladinih organizacija.

Sertifikovani treneri, novinari Jeton Ismaili i Skender Saćipi, na konkretnim primerima su pokazali metode prepoznavanja dezinformacija, uticaj na ljude plasiranjem određene vesti i druge oblike različitih sadržaja koji karakterišu pojam medija.

„Drago mi je da mladi ljudi u Bujanovcu imaju interesovanje za medijsko obrazovanje. Oni su veliki korisnici informacija tako da njihovo znanje u ovoj oblasti mora biti unapređeno“, rekao je Jeton Ismaili.

Sličnog mišljenja je i Skender Saćipi, koji smatra da je krajnje vreme da se medijska pismenost  uvede kao predmet u školama.

„Zadovoljan sam što smo i mi u Bujanovcu imali prilike da saznamo nešto više o medijima, posebno onlajn medijima. Drago mi je što je ovakva aktivnost organizovana baš u Bujanovcu i zahvaljujem se IREKS-u“, kaže jedan od učesnika treninga Blerim Iseni.

Po završetku četvorosatne obuke polaznicima su dodeljeni sertifikati.

Program „Saznaj i razaznaj“ sprovodi se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Izvor: Bujanovače i Koordinaciono telo