Arhiva vesti
                   

SAVET ALBANSKE NACIONALNE MANjINE SE USELIO U NOVE PROSTORIJE U BUJANOVCU

1. Oktobar 2012.

Izvor: Narodne novine - Niš / U Bujanovcu je svečano otvorena nova kancelarija Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine. Time je rešen problem neadekvatnog i privremenog smeštaja koji je Nacionalni savet koristio od svog osnivanja, juna 2010. godine, do sada. Prostorije za budući rad Nacionalnog saveta je ustupila Opština Bujanovac, dok je renoviranje i adaptacija izvršena sopstvenim sredstvima. Opremanje kancelarije nameštajem, računarima i drugom opremom, u iznosu od blizu 10.000 evra, obezbedile su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama - EU PROGRES.

Otvaranjem nove kancelarije stvoreni su bolji uslovi za rad Nacionalnogsaveta na promociji i unapređenju nacionalnog identiteta albanske zajednice, koja je najbrojnija na jugu Srbije. Kancelarija će omogućiti članovima Nacionalnog saveta da na profesionalan i kompetentan način razvijaju institucionalneusluge i da realizuju Strateški plan u periodu od 2012 do2016 godine. Unapređenje položaja albanske nacionalne manjine u oblasti informisanja, kulture, upotrebe jezika i nacionalnih simbola, obrazovanja, nauke, mladih i sporta, glavni su prioriteti u aktivnostima Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.
 
„Nacionalni savet ima ključnu ulogu u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma. U Srbiji, zemlja koja je mozaik kulturne, religijske i etničke različitosti, Savet igra važnu ulogu u pružanju podrške republičkim vlastima da na valjan način vode brigu o svim svojim građanima. Savet ima i važnu ulogu u negovanju saradnje sa drugim manjinskim, kao i sa većinskom zajednicom “, rekao je Marko Vujačić, zamenik menadžera EU PROGRES- a.

Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Galip Bećiri, se tom prilikom posebno zahvalio Evropskoj uniji i Vladi Švajcarske na donaciji nameštaja i opreme za kancelariju, što će omogućiti kvalitetniji rad Saveta.