Arhiva vesti
                   

SASTANAK U BUJANOVCU I PREŠEVU O POLOŽAJU I SUFINANSIRANjU LOKALNIH MEDIJA

8. Februar 2017.

Bujanovac, Preševo – Na sastanaku u Preševu i Bujanovcu, koji je organizovalo Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, govorilo se o položaju i sufinansiranju lokalnih medija.

Sastanku su prisustvovali vlasnici i predstavnici lokalnih elektronskih i štampanih medija, internet portala, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, državni sekretar Nino Brajović i državna službenica Ivana Đurić, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, pomoćnica direktorke Službe Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Tamara Milošević Grbić, predstavnik medijske koalicije  Svetozar Raković , i predstavnica OEBS-a u ulozi posmatrača.

Na sastanku se razgovaralo o predstojećim konkursima, načinu konkurisanja i pisanju projekata, koji su, kako je rečeno, najčešće nekvalitetni, što je i razlog njihovog odbijanja od strane komisije. Najviše vremena je posvećeno problemima koji se odnose na normalno funkcionisanje lokalnih medija, odnosno njihov nezavidan materijalni položaj. Istaknuto je da je iz ovogodišnjeg budžeta u opštini Preševo izdvojeno 11 miliona i 700 hiljada dinara, a u opštini Bujanovac 7 miliona dinara,  za sufinansiranje medija. 

Nino Brajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, je rekao da je ispoljen visok stepen tolerancije i razumevanja među kolegama koje rade u višejezičnim medijima i u multinacionalnoj i multikulturnoj sredini. 

„Ono što je u ovom teškom ekonomskom položaju novinara i medija pozitivno je da je atmosfera među ljudima dobra. To mi daje nadu da će ovaj novinarski potencijal izdržati ovo teško vreme. Ministarstvo kulture se trudi da iz godine u godinu povećava izdvajanje za projektno sufinansiranje medija. Problemi nastaju zato što lokalne zajednice, nakon promene medijskih zakona, nisu obavezane da raspišu konkurse za projektno sufinansiranje, niti da odvoje minimum novca za te namene. Sektor informisanja pri Ministarstvu kulture smatra da propisi moraju da se menjaju , kao i da se obezbedi  minimum novca koje bi lokalne samouprave izdvajale za projektno sufinansiranje. Moraju da se propišu rokovi kada će svake godine biti raspisan Republički konkurs, Pokrajinski konkurs i konkurs lokalnih samouprava, kao i da se na kvalitetniji način normativno uredi posao komisija, koje treba da budu reprezentativne i kvalitetne i da na fer način dodeljuju novac poreskih obveznika medijima. Ne treba govoriti koliki je značaj medija za razvoj društva i lokalne zajednice. Ovde je dobra okolnost što imamo dosta portala, što imamo i televizije na oba jezika, ali nemamo dovoljno novca da bi mogli da ispunimo  minimum prema tim medijima“, istakao je Brajović.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja naglasio je da bi trebalo da budemo zadovoljni izdvojenim iznosom za medije u Srbiji ove godine.

„Iznos je veći u odnosu na prošlu godinu i iznosi 263 miliona dinara.  Slede pokrajinski i lokalni konkurs. Problem je  u tome što kada poredimo 2011. godinu sa prošlom, vidimo da su lokalne samouprave 2016. godne izdvojile četiri puta manje novca nego 2011. godine.To je  poražavajući rezultat i mislim da su zbog toga lokalni mediji u najvećoj krizi u svojoj novijoj istoriji. To je ono što moramo hitno da popravimo“, izjavio je Brajović.

Izvor: BuPres i Koordinaciono telo