Arhiva vesti
                   

SASTANAK NENADA MITROVIĆA SA Nj.E. RAFAL PERLOM

14. Septembar 2023.

Bujanovac – Nenad Mitrović, v.d. direktora Službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa razgovarao je sa ambasadorom Republike Poljske u Srbiji Rafal Perlom o najznačajnijim sprovedenim programima i planiranim aktivnostima u tri opštine na jugu Republike Srbije.

Na sastanku se razgovaralo o razvojnom projektu „Obrazovanje za sve – poboljšanje uslova predavanja i učenja u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu“. Na konkursu Ambasade Republike Poljske u Beogradu, Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu dodeljeno je 23.100,00 evra, za opremanje škole savremenim nastavnim sredstvima. Ministarstvo spoljnih poslova Republike Poljske finansiraće nabavku savremene opreme koja podrazumeva 35 smart televizora i 35 belih keramičkih tabli.

„Ova donacija je od velike važnosti i značaja za učenike i nastavnike zato što će poboljšati kvalitet rada i učenja, ali i unaprediti digitalna znanja i veštine kako bi učenici imali savremeno i kvalitetno obrazovanje. Ovom donacijom će uslovi rada svih učenika biće unapređeni i kvalitet njihovog obrazovanja kroz korišćenje modernih tehnologija u nastavi biće poboljšani“ naglasio je Mitrović tokom sastanka sa ambasadorom Poljske.  

Nj.E. Rafal Perl je rekao da je poljska nacionalna manjina priznata u Republici Srbiji, iako mala po brojnosti, da pripadnici iste imaju školovanje na svom jeziku i sva druga prava, zbog čega mogu biti primer Evropi kada je tretman pripadnika nacionalnih manjina u pitanju.

V.d. direktora Službe Koordinacionog tela Nenad Mitrović je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se pripadnici poljske nacionalne manjine u Srbiji osećaju kao u Poljskoj, sa svim pravima koja im po zakonu pripadaju, kao punopravni građani Republike Srbije. „Kada su u pitanju multietničke sredine, mi želimo da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“, istakao je Mitrović.

Mitrović je rekao da je političko – bezbednosna situacija stabilna, te da su sve aktivnosti usmerene ka unapređenju kvaliteta života građana na jugu Srbije.   

Naposletku, ambasador Poljske u Srbiji je izrazio zadovoljstvo povodom sastanka, ističući značaj buduće partnerske saradnje sa Službom Koordinacionog tela po pitanju svih aktivnosti od značaja za ovo područje.

Sastanku su prisustvovali v.d. zamenice direktora Službe Koordinacionog tela Jelena Čolić, v.d. pomoćnice direktora Službe Koordinacionog tela Jelena Jakšić, direktor OŠ „Branko Radičević“ Nenad Tasić i predstavnici ambasade Republike Poljske.

Izvor: Služba Koordinacionog tela