Arhiva vesti
                   

Saopštenje za medije - „TI I JA SMO MI“ U KIKINDI, ZRENjANINU, SREMSKOJ MITROVICI, ŠIDU, SOMBORU I LOZNICI

23. Februar 2010.

NOVI SADNakon velikog uspeha multietničke predstave „Ti i Ja smo Mi“ u Bujanovcu i Beogradu u decembru 2009. godine, srednjoškolci Albanci, Srbi i Romi iz Bujanovca i Preševa tinejdž šou o odrastanju na jugu Srbije, na svoja tri jezika i engleskom, odigraće u Kikindi (25. februar), Zrenjaninu (26. februar), Sremskoj Mitrovici (27. februar), Šidu (28. februar) i Somboru (2. mart). Predstava će 19. maja otvoriti 39. Vukov sabor u Loznici.

O turneji predstave „Ti i ja smo mi po Vojvodini biće reči na konferenciji za novinare u četvrtak, 25. februara u 12:00 časova u Izvršnom veću Vojvodine na kojoj će učestvovati predsednik Koordinacionog tela, ministar Milan Marković, predsednik Izvršnog veća, dr Bojan Pajtić i predstavnici srednjoškolaca iz trupe „Ti i Ja smo Mi“. 

Direktor službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Nenad Đurđević o ovom projektu kaže: “Koordinaciono telo je finansiralo multietnički projekat „Ti i Ja smo Mi“ iz kojeg je proizašla istoimena predstava jedina takve vrste u Srbiji. Srednjoškolci Srbi, Albanci i Romi iz Bujanovca i Preševa autori su teksta predstave u kojoj sami i glume. Projekat je daleko prevazišao naša očekivanja u smislu da je podstakao druženje mladih nezavisno od njihovog etničkog porekla i prerastao u multietničku trupu koja, posle izvanrednih nastupa u Bujanovcu i Beogradu, sada nastavlja izvođenje ove predstave širom zemlje, a najavljeno je i gostovanje u Sloveniji. Ovo je možda prvi put da građani juga Srbije daju lekciju o tolerantnosti i integracijama celoj zemlji i celom regionu“.

Premijera predstave „Ti i Ja smo Mi“ održana je u Bujanovcu 2. decembra, a zatim je u Beogradu, u pozorištu „Duško Radović“ otvorila tradicionalnu humanitarnu akciju „Pozorište je solidarnost“. Beogradsku premijeru su prisustvom podržali predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, ministar kulture Nebojša Bradić, predsednik Koordinacionog tela i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, predstavnici opština sa juga Srbije, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, javnih preduzeća, privrednika i nevladinih organizacija.

# # # #

Kontakt: Nebojša Andrić, Služba Koordinacionog tela.Telefon: 011 21 20 906; 011 21 20 907