Arhiva vesti
                   

SAOPŠTENjE ZA MEDIJE - Dvojezični fakultet u Bujanovcu

27. Oktobar 2011.

Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice biće otvoreno u petak 28. oktobra u Bujanovcu. U prvu generaciju akademske 2011/2012. godine upisano je 69 studenata koji će nastavu pohađati na srpskom i albanskom jeziku.  Za studente iz srpske i romske zajednice nastava je na srpskom jeziku dok će studenti albanske zajednice tokom četvorogodišnjeg školovanja slušati 14 predmeta na albanskom jeziku. Školovanje svih studenata biće finansirano iz budžeta. Osnivanje odeljenja Ekonomskog fakulteta predstavlja primer sistemskog rešavanja visokoškolskog obrazovanja na jugu Srbije. Ovo je pravi primer saradnje nacionalnih zajednica i zajedničkog rada na stvaranju uslova za visoko obrazovanje mladih u multietničkoj sredini.

Opština Bujanovac za potrebe odeljenja ustupila je prostorije doma kulture čiju adaptaciju je finansiralo Koordinaciono telo. Neophodnu računarsku opremu obezbedili su Koordinaciono telo i PBILD program Ujedinjenih nacija. Učionice je opremila opština Bujanovac.

Osnivanje odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu zajednički je uspeh Ekonomskog fakulteta iz Subotice, Univerziteta u Novom Sadu, državnog Univerziteta u Tetovu, Ministarstva prosvete i nauke, Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Nacionalnog saveta Albanaca, opštine Bujanovac,  Vlade Republike Srbije i Vlade AP Vojvodina. Značajan doprinos dali su Misija OEBS u Srbiji,  kancelarija Visokog komesara za nacionalne manjine i ostali  predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji.