Arhiva vesti
                   

SAOPŠTENjE ZA MEDIJE - 23.07.2013.

23. Juli 2013.

U zgradi opštine Bujanovac u prostorijama Pres centra, 18 privrednika iz Preševa i Bujanovca potpisalo je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za subvencionisanje malih i srednjih preuzeća i poljoprivrednih zadruga. Na konkursu u ove dve opštine ukupno je dodeljeno 48 miliona dinara i to za 10 firmi iz Bujanovca i osam iz Preševa.

Sredstva za subvencije privrednih subjekata dodeljena su na osnovu programa mera o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje privrednih subjekata u privatnom vlasništvu u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa koji je Vlada Republike Srbije usvojila 30. aprila 2013. godine. Na program mera pozitivno mišljenje dali su Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Ministarstvo poljorpivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uslovi da sredstva budu odobrena na konkursu bili su: pozitivno poslovanje najmanje tri godine, da su po osnovu poreza i doprinosa izmirili sve obaveze, da nije pokrenut stečajni ili postupak likvidacije kao i im je u poslednje dve godine nije izrečena mera zabrane obavaljanja delatnosti. Takođe, uslov je bio i da privredni subjekti imaju najmanje dva zaposlena na neodređeno vreme.

Na konkursu je pristiglo 56 prijava iz tri opštine, a rok za podnošenje prijava bio je 11. jun. U radu komisije učestovali su predstavnici Koordinacionog tela i sve tri opštine, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i nezavisni ekspert.

S obzirom da među privrednim subjektima koji su konkurisali iz opštine Medveđa nije bilo ispravnih prijava, iznos od 12 miliona dinara ostao je ne raspoređen. Služba Koordinacionog tela donela je odluku da ponovi konkurs za firme iz Medveđe i on će biti raspisan u avgustu mesecu.