Arhiva vesti
                   

Saopštenje za medije, 10. jun 2009. IZVOĐENjE MUZIČKE BAJKE “PEĆA I VUK” U BUJANOVCU I MEDVEĐI

10. Jun 2009.

Nakon odličnog prijema „Petra Pana“, prve dečje predstave koja je posle niza godina odigrana pred oko 750 dece u Bujanovcu i Preševu, Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa nastavlja sa organizovanjem kulturnih i obrazovnih sadržaja za najmlađe. 
Tim povodom, Koordinaciono telo organizuje predstavu „Peća i vuk“, u izvođenju Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije  u četvrtak, 11. juna, u Domu kulture u Bujanovcu u 10:00 časova i u Domu kulture u Medveđi u 16:00 časova.

„Dva najvažnija cilja Koordinacionog tela, pored ekonomskog razvoja, su rad sa mladima i unapređenje formalnog i neformalnog obrazovanja. Predstave za decu okupljaju, edukuju i raduju decu bez obzira na njihovo etničko poreklo i zato su one jedna od metoda na koje se Koordinaciono telo oslanja kako bi podstaklo bolje razumevanje i zajedničko odrastanje dece svih etničkih zajednica. Deca nisu opterećena politikom i predrasudama i mi u njih ulažemo jer su oni budućnost Preševa, Bujanovca i Medveđe, odnosno budućnost Srbije“, naglašava Nenad Đurđević, direktor Službe Koordinacionog tela.
Aleksandar Lazić, vođa glumačke trupe „Iza kulisa“, već je gostovao u Bujanovcu i Preševu sa predstavom „Petar Pan“, a sada će decu u Bujanovcu i Medveđi provesti kroz poseban muzički doživljaj.  Lazić ističe da je iznenađen prijemom dečje publike u opštinama na jugu Srbije. „Utisak trupe „Iza kulisa“ koja već skoro deceniju radi sa mladima je da je i u Bujanovcu, Preševu i Medveđi potrebna konkretna kulturna politika za mlade. Potezi koje Koordinaciono telo sada povlači vode upravo ka tome.  Svejedno da li su u pitanju predstave, radionice ili umetničke kolonije, one moraju biti okrenute ka mladima bez obzira na veroispovest, nacionalnost ili bilo koje drugo opredeljenje zbog kojeg bi oni mogli biti diskriminisani“.

“Peća i vuk” je muzička bajka koja je upoznala generacije dece sa svetom klasične muzike sa ciljem da razvija njihov muzički ukus još od malih nogu. Ona ima zabavnu i edukativnu ulogu jer upoznaje decu sa raznim instrumentima. Svaki od instrumenata kvinteta predstavlja po jedan lik iz bajke.
Predstava traje 50 minuta, a ciljna publika su deca uzrasta osnovne škole, kao i porodice. Ulaz će, u organizaciji Koordinacionog tela, biti besplatan.

Duvački kvintet Beogradske filharmonije osnovan je 2005. godine od kada donosi raznovrstan repertoar publici širom regiona. U protekloj godini učestvovali su na nekoliko muzičkih festivala, na Međunarodnoj Tribini kompozitora u Beogradu i održali brojne koncerte i kurseve u regionu. Kvintet je takođe nastupio u Parizu učestvujući na proslavi Međunarodnog dana muzike.

homescontents