Arhiva vesti
                   

RUSIJA OBEZBEDILA SRBIJI NOVA VATROGASNA VOZILA

18. Septembar 2015.

Niš – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sa sardnicima preuzeo je juče u sedištu Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC) u Nišu ključeve pet novih autocisterni za gašenje požara, koje je Rusija obezbedila za Srbiju.

Jedno vozilo odmah će biti upućeno u Preševo, a drugo u Kanjižu, gde se nalaze izbeglice, rečeno prilikom preuzimanja ključeva, dok će ostala tri vozila biće upućena u nacionalne parkove.

Stefanović je, zahvaljujući na donaciji, rekao da je ovo samo još jedan korak u zajedničkoj saradnji koja će biti dalje razvijana kroz pronalaženje novih modela.

On je podsetio na pomoć Centra u požarima ranijih godina i poplavama prošle godine kada su pripadnici SRHC prvi pritekli u pomoć, kao i da je Centar pomogao u zbrinjavanju izbeglica uputivši šatore, ćebad i agregate.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da je ovo simboličan gest, ali da je iskren i otvoren, kao i da će pomoć biti upućena na područja gde se nalaze izbeglice. On je poželo da požara u Srbiji bude što manje, a vozila što više.

Načelnik Sektora za vanredne sitaucije Predrag Marić zahvalio je na pomoći, za koju je rekao da je nemerljiva, dodavši da su vozila ono što je Sektoru potrebno.

Vrednost pet autocisterni je oko tri miliona dolara, a vrednost četiri vatrogasna modula za gašenje požara u nepristupačnim mestima je oko 80.000 dolara.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo