Arhiva vesti
                   

RUDNIK LECE UPLATIO 27 MILIONA ZA RUDNU RENTU

29. Februar 2016.

Medveđa - Rudnik olova, cinka i zlata „Lece" kod Medveđe uplatio je na ime rudne rente 27 miliona dinara, što je prva uplata tog rudnika za naknadu za korišćenje mineralne sirovine od 2009. godine, izjavila je kompaniji Lajfston kapital (Lifestone Capital LC), koja od prošle godine upravlja rudnikom.

Kompanija LC, sa sedištem u Dubaiju, preuzela je upravljanje i finansiranje rudnika „Lece" od stečajnog upravnika u aprilu prošle godine i od tada je uložila više od šest miliona evra.

Posao je dodeljen LC-u jer je bio jedina kompanija koja je ponudila da isplati sedam zaostalih plata za svih 400 radnika, u ukupnom iznosu od 1,3 miliona evra, što je i učinjeno.

Prema navodima kompanije, rudnik je preuzet u „lošem stanju", jame su bile potopljene, mehanizacija neupotrebljiva, ljudstvo iznureno i bez adekvatne opreme, a ekološki problemi zahtevali su hitnu reakciju. Ukupan dug za rudnu rentu koji snosi kompanija Farmakom, u stečaju, iznosi 422 miliona dinara.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić rekao je da je sudbina te opštine „direktno vezana za sudbinu rudnika Lece" i da se u kraju odmah osetilo kada je firma koja upravlja rudnikom uplatila radnicima sve zaostale plate.

On je potvrdio da je kompanija LC Lece uplatila rudnu rentu opštini Medveđa.

„Sudbina opštine Medveđa direktno je vezana za sudbinu rudnika. Pošto tu radi 400 radnika, bilo bi katastrofalno kada rudnik ne bi radio. Nas zanima da on radi i da stiže rudna renta. U nedovoljno razvijenom kraju kakav je ovaj i gde je privreda nerazvijena, to se oseti odmah", rekao je Arsić.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo