Arhiva vesti
                   

REKORDNA PROIZVODNJA U „SIMPENU”

27. Februar 2008.

U Bujanovcu, prvi put na Balkanu, krajem 2007. počela redovna izrada takozvane memori pene.
Fabrika sunđera „Simpen” proizvela je lane više od 2.300 tona meke poliuretanske pene. Lanjska proizvodnja u prvoj fabrici puhina u Srbiji premašila je za oko dve stotine tona učinak iz dosad rekordne 1992. godine. Za oko pedeset odsto veća je nego u 2006. godini. Rezultati su tim vredniji što su postignuti u godini uhodavanja nove proizvodne linije, zapravo probnog rada nove fabrike.
„Simpen” je uspeo, sarađujući s najpoznatijim evropskim proizvođačima repromaterijala: nemačkim „Elastogranom” i belgijskim „Hunstmanom”, znatno da proširi proizvodni program što je i bila svrha izgradnje novog pogona. Tako je u Bujanovcu, prvi put na Balkanu, potkraj prošle godine počela redovna izrada takozvane memori pene, istovremeno i memori jastuka koji konkurišu uvoznim robnim markama kakve su „dormeo” i druge.
Stabilizovanje kvalitetne proizvodnje svih specijalnih tipova meke poliuretanske pene, bez kojih se takoreći više ne može zamisliti nameštaj u svetu – samogasive, visokoelastične, izuzetno meke pene, pene koja imitira lateks i tako dalje – od izuzetnog je značaja najpre za samu kompaniju „Simpo” u čijem je sastavu „Simpen” (ova bujanovačka fabirka s mešovitim je kapitalom: „Simpovim” i većinskim inostranim). „Simpove” fabrike nameštaja najvažniji su potrošači sunđera iz „Simpena”; oko 85 odsto proizvodnje standardne i posebnih vrsta pene za njihove su potrebe. Pre svega, za Fabriku dušeka u Bujanovcu, fabrika tapetarije i kožnih garnitura u Vranju koje su primenom naročitih pena za dušeke, potom visokoelastičnih pena zadovoljile norme „Simpovih” tradicionalnih partnera „Natucija” i „Ikee”. Ništa manje bitno je što su se ove fabrike delom oslobodile uvoza prirodnog lateksa. Elastičnija i mekša pena domaće izrade postaće sve važnija i za druge proizvođače nameštaja u Srbiji imaju li se u vidu novi standardi kvaliteta u toj industriji. Prema ostvarenom, „Simpen” na dobrom je putu da dostigne godišnju proizvodnju od trideset miliona evra. Ne samo zato što je jedina fabrika novih vidova sunđera u jugoistočnoj Evropi. Njeno tržišno preimućstvo u regionu, naročito kad je reč o tapetarskom nameštaju, jeste i što među retkima poseduje liniju za rezanje pene.