Arhiva vesti
                   

REKONSTRUKCIJA PRUGE NA KORIDORU 10 ZNAČAJNA ZA SRBIJU

25. April 2016.

Preševo - Rekonstrukcija i modernizacija tri deonice na železničkom Koridoru  10 između Preševa i Niša, nakon koje će biti povećana brzina vozova sa 40 na 100 kilometara na sat, značajan je projekat ne samo za železnicu, već i za celu Srbiju, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica.

On je prilikom obilaska radova na rekonstrukciji pruge između Vranjske banje i Ristovca rekao da rekonstrukciju pruge radi ruska kompanija RŽD Internešnal, ali da su podizvođači srpske firme.

Poledica je rekao da se rekonstukcija železničke mreže u Srbiji finansira iz ruskog kredita, koji iznosi 940 miliona dolara, od čega je 140 miliona dolara učešće Srbije.

Kako je naveo, taj novac će biti potrošen za rekonstrukciju pruge i nabavku 27 dizel lokomotiva, od kojih je deset već isporučeno Srbiji, a ostale će biti isporučene do kraja godine.

Zamenik direktora ruske kompanije RŽD Internešnal Mansurbek Sultanov rekao je da očekuje da će rekonstrukcija tri deonice Koridora 10 između Niša i makedonske granice biti završena i pre roka i da će koštati 26,4 miliona dolara.


Radovi na deonicama između Preševa i Niša, ukupne dužine od 46 kilometara, počeli su u ponedeljak, 18. aprila i trajaće do juna. Do tada će pruga prema Makedoniji biti zatvorena za putnički saobraćaj, a teretni vozovi će saobraćati na 36 sati.

Radovi na rekontruciji železničkog Koridora 10 biće prekinuti tokom leta, a nastavljeni na jesen. Rok za završetak radova je kraj godine.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo