Arhiva vesti
                   

RAZMINIRAVANjE ČETIRI LOKACIJE KOD BUJANOVCA

24. Septembar 2018.

Bujanovac – Na više lokacija u okolini Bujanovca prema Kosovu i Metohiji sumnja se da ima zaostalih mina na ukupnoj površini od 2.200.000 kvadratnih metara. Centar za razminiranje počeo razminiranje  na četiri lokacije.

Na prostorima Topolske mahale, Đorđevace i Lučana tokom 1999. godine takozvana Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe postavljala mine protivpešadijske i protivtenkovske i sumnja se da još ima zaostalih grupisanih mina. Lokacija koja je najpre počela da se radi je u Dobrosinu, na oko kilometar udaljena od kuća, a meštani tu dolaze i da sakupljaju šumske plodove i po drva. Razminiranja ovih lokacija finansira se od strane Vlade Srbije, Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, a sve četiri lokacije će biti očišćene do kraja godine.

„Kada završimo ova četiri projekta do kraja godine praktično očekuje nas još nekih za sledeću godinu 1.800.000 kvadrata. Od tih 1.800.000 kvadrata već imamo planove, s obzirom da smo u dogovoru sa Japanom, sa predstavnicima Japanske ambasade, u oktobru treba da sklopimo sporazum o donaciji Republici Srbije za razminiranje još jednog velikog projekta“  izjavio je Jovica Simonović, direktor Centra za razminiranje.

„Poslovna procedura rada u ovoj radnoj stazi je u zavisnosti od terena. Ukoliko je veća vegetacija, to ovde nije slučaj, vršimo vegetacijski tepih, znači detektorom 30 centimetara u visinu i pola metra napred“ rekao je instruktor Momčilo Marinković.

Nakon toga pipalicom traže eventualno da li ima žica, poteznih mina, zatim uklanjaju vegetaciju i detektorom pretražuju svaki centimetar teritorije detaljno.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo