Arhiva vesti
                   

PROJEKAT U SRBIJI KOJI JE UHLEBIO 1.950 LjUDI

29. Mart 2018.

Beograd -- Četvorogodišnji projekat Razvojne agencija Srbije i USAID-a za jači privatni sektor doprineo je razvoju malih i srednjih preduzeća južne i jugozapadne Srbije

Tako je u 12 opština otvoreno 487 novih stalnih radnih mesta, 159 radnih mesta na određeno vreme i oko 1.300 sezonskih poslova.

U gradovima Vranje, Leskovac i Novi Pazar, i opštinama Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, trening za početnike u poslovanju pohađalo je više od 380 korisnika iz kategorija žene i mladi, od kojih je 71 započelo sopstveni posao, a za šta je izdvojeno 761.000 dolara bespovratnih sredstava za kupovinu potrebne opreme, rečeno je juče na predstavljanju rezultata projekta RAS i USAID-a. 

Održano je više od 380 obuka za različite kategorije korisnika, pruženo više od 1.300 sati konsaltinga, te više od 13.000 sati mentoringa, a organizovana su i tri B2B susreta u Leskovcu 2016. godine, te Novom Pazaru i Zlataru 2017. godine, na kojima je prisustvovalo preko 200 korisnika. 

Direktorka misije USAID-a, Aža El-Abd, rekla je da su kroz partnerstvo RAS i USAID-a na tom projektu obezbeđene usluge za 184 mala i srednja preduzeća i osam poslovnih udruženja i klastera u vidu preduzetničke obuke, individualne obuke i mentorstva, poslovnih kontakata s drugim firmama, dodele bespovratnih sredstava za kupovinu opreme, kao i mogućnosti učešća na međunarodnim trgovinskim sajmovima. 

Dodala je da je ukupna vrednost projekta iznosila četiri miliona dolara, a da je njegov cilj bio jačanje firmi iz privatnog sektora u ekonomski ugroženim područjima. 

Partnerstvo RAS-a i USAID-a na ovom projektu dovelo je do značajnog unapređenja privrede nerazvijenih regiona u Srbiji, do rasta malih i srednjih predužeća i njihovog umrežavanja, kazao je v.d. direktora RAS-a Radoš Gazdić i istakao da je jedan od ciljeva te agencije ravnomerni razvoj Srbije. 

„Kroz ovaj projekat omogućili smo firmama iz oblasti agroindustrije, modne, odnosno tekstilne i industrije odeće i obuće, kao i lake industrije, da povećaju izvoz i prodaju, a što je najvažnije da kreiraju nova radna mesta”, kazao je Gazdić. 

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Grgurević je istakao da to Ministarstvo podržava svaki vid partnerstva i projekte koji za cilj imaju afirmaciju preduzetništva u Srbiji, te da je godinama unazad strateški opredeljeno da pruža snažnu podršku razvoju predužetničkog duha. 

„To nam je posebno značajno sada, u trenutku kada proces privatizacije privodimo kraju i kada se sve više okrećemo razvoju. Motor budućeg razvoja, budućeg zapošljavanja i rasta BDP-a, vidimo upravo u sektoru malih i srednjih preduzeća”, dodao je Grgurević. 

Naveo je da danas u Srbiji posluje više od 360.000 malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju oko 900.000 ljudi, te da je Ministarstvo ove godine raspisalo prve programe podrške u okviru kojih su malim i srednjim preduzećima obezbedili 750 miliona dinara bespovratno. 

„Očekujem da uskoro privredi bude na raspolaganju još oko 560 miliona dinara grantova, čime će Ministarstvo privrede sufinansirati nabavku nove opreme”, kazao je Grgurević.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo