Arhiva vesti
                   

PREDSEDNIK REPUBLIKE SRBIJE BORIS TADIĆ OTVORIO RUDNIK LECE U MEDVEĐI

8. April 2010.

U četvrtak 8. aprila predsednik Republike Boris Tadić otvorio je rudnik Lece u Medveđi. Ovaj rudnik olova, cinka, zlata i srebra nije radio punih10 godina. Otvaranju je prisustvovao  predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Na flotaciji rudnika Lece predsednik Tadić u razgovoru sa rudarima naglasio  je: „Ubeđen sam da možemo uprkos ekonomskim teškoćama da imamo mnogo ovakvih investicija u siromašnim krajevima Srbije kao što je opština Medveđa“. U znak dobrodošlice rudari su predsedniku Tadiću uručili statuu rudara od olova i cinka.

Rudnik Lece je privatizovan i sada posluje u sastavu koncerna „Farmakom MB“. Vlasnik rudnika Miroslav Bogićević planira da u rudniku, u etapama, zaposli 300 rudara. Planirana godišnja proizvodnja u rudniku Lece je 230.000 tona olovno-cinkane rude, od čega treba da se dobije 450 kilograma zlata, tri tone srebra, 3.2 tone olova i 12.000 tona cinka.

Pre posete rudniku Lece predsednik Tadić je razgovarao sa studentima albanske i srpske nacionalnosti koji studiraju u Medveđi na odeljenjima Ekonomskog i Pravnog fakulteta niškog univerziteta. U razgovoru sa studentima predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je pripadnike albanske nacionalnosti da preuzmu deo odgovornosti za razvitak države u kojoj žive. „Želim da ohrabrim naše Albance da učestvuju u vlastitim nacionalnim institucijama u Srbiji, jer ovo je i njihova zemlja, ovo je i vaš dom“.