Arhiva vesti
                   

POSETA KANCELARIJI VISOKE KOMESARKE ZA NACIONALNE MANjINE

18. Mart 2015.

Za predstavnike državnih institucija koje se bave pitanjem obrazovanja i njegovim unapređenjem 12. marta organizovana je poseta Kancelariji visoke komesarke za nacionalne manjine u Hagu. Posetu je organizovala Misija OEBS u Srbiji, a institucije koje su prepoznate kao odgovorne za proces obrazovanja i čiji su predstavnici prisustvovali sastanku su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Služba Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Službu Koordinacionog tela predstavljale su direktorka Danijela Nenadić i savetnica direktorke Milica Rodić.

Visoka komesarka pohvalila je rad državnih institucija koje se sa različitih aspekata bave obrazovanjem pre svega nacionalnih manjina i istakla je da je izuzetno važno da đaci iz manjinskih zajednica imaju mogućnost da steknu obrazovanje na maternjem jeziku i da uče zvanični jezik svoje zemlje. 

Kancelarija visoke komesarke za nacionalne manjine podržala je izradu Studije o mogućnostima unapređenja znanja i učenja srpskog kao nematernjeg jezika u Preševu, Bujanovcu i Medveđi , čiji su rezultati predstavljeni u avgustu prošle godine. Ove godine Kancelarija podržava dalja nastojanja Službe Koordinacionog tela i Ministarstva prosvete, u cilju rada na kvalitativnom unapređenju nastave srpskog jezika za đake iz albanske zajednice.

Važno je istaći i da je Misija OEBS prepoznala značaj rada na preporukama proizašlim iz Studije i u tom pogledu finansijski podržava rad na izradi standarda za predmet srpski kao nematernji jezik u osnovnim školama, što je jedna od srednjoročnih preporuka iz ovog strateški važnog dokumenta.

Pored Kancelarije visoke komesarke za nacionalne manjine, rad na implementaciji preporuka iz Studije podržavaju i ambasada Velike Britanije i projekat Evropski Progres.

Izvor: Koordinaciono telo